Nagyvilág

Lemondott a Székely Nemzeti Tanács elnöke

Lemondott a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöki tisztségéről szombaton Csapó I. József.

Ferencz Csaba, az SZNT alelnöke az MTI-nek elmondta: Csapó I. József (akit a korábbiakhoz hasonlóan ezúttal sem lehetett telefonon elérni) rövid levélben értesítette e döntéséről a Székely Nemzeti Tanácsot és annak Állandó Bizottságát (az SZNT ülései között a közképviseleti és döntéshozói feladatokat ellátó testületet). Ebben átruházta az elnöki hatásköröket Tulit Atillára, a szervezet egy másik alelnökére, aki ezen a jogon összehívta szombaton az állandó bizottságot.

Az ülés után elfogadott közleményben az olvasható: “A Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága szembesült és tudomásul vette dr. Csapó I. József elnöki tisztségéről való lemondását. Tekintettel arra, hogy a tisztújítás a Székely Nemzeti Tanács hatásköre, felkérjük dr. Csapó I. József urat, hogy az SZNT tisztújító és házszabály-módosító küldöttgyűléséig lássa el az elnöki teendők ügyvitelét”.

Az elnök nem indokolta levelében lemondásának okait, az állandó bizottság tagjai legfeljebb csak találgatásokba bocsátkozhattak, de erről Ferencz Csaba nem tudott többet mondani az MTI-nek.

Székelyföldi források szerint sokféle oka lehet e leköszönésnek. Vannak, akik úgy gondolják: Csapó azért kívánja abbahagyni e tevékenységét, mert nem sikerült megfelelő támogatottságot szereznie az SZNT-nek a székelyföldi autonómiáról szóló népszavazási kezdeményezéséhez. E források emlékeztetnek arra a megbeszélésre, amelyet Csapó több mint egy héttel ezelőtt folytatott Marosvásárhelyen Markó Bélával, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével. E találkozó után – mint vélekednek – talán arra a következtetésre jutott: az SZNT által felvállalt autonómiaküzdelem nem a “csúcson” vívandó meg, hanem az adott területeken. Csapó I. Józsefnek egyesek szerint nem volt erőssége, hogy a széki és a települési tanácsokkal szorosan tartsa a kapcsolatot. Úgy gondolhatta, hogy a “csúcspolitikai egyezkedés” nem vezethet eredményre – találgatnak az említett források.

Csapó I. József október 20-án a Markó Bélával folytatott marosvásárhelyi megbeszélés után még úgy nyilatkozott a sajtó jelenlévő képviselőinek, hogy az SZNT továbbra sem mond le a Székelyföld autonómiájáról szóló népszavazás kezdeményezéséről, ehhez keresi a partnereket, így az RMDSZ támogatására is számít. Markó Béla ugyanakkor világossá tette: bármennyire is szükség lenne egy ilyen népszavazásra, a jelenlegi törvények nem adnak rá lehetőséget, ezért a jogszabály megváltoztatásért kell küzdeni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik