Külföld

A pápa üdvözölte a muzulmánokat

admin
admin

2006. 10. 22. 14:43

Szívélyes üdvözletét fejezte ki a muzulmánoknak, és együttérzéséről biztosította az irakiakat XVI. Benedek pápa vasárnap a vatikáni Szent Péter téren elmondott úrangyala imádság keretében abból az alkalomból, hogy közeledik a ramadán muszlim böjthónap vége.

A katolikus egyházfő együttérzéséről biztosította az Irakban dúló erőszak “ártatlan áldozatait, legyenek azok síiták, szunniták vagy keresztények”. A pápa külön az iraki keresztényeknek címezve szavait azt mondta, imádkozzanak azért, hogy “a vallási és politikai vezetők Irakban és az egész világon elég bátrak legyenek ahhoz, hogy segítséget nyújtsanak az iraki népnek az ország újjáépítéséhez, az ország alkotóelemei sokféleségének tudatában”.

XVI. Benedek nagy felháborodást váltott ki a muzulmánokból szerte a világon azzal, hogy szeptemberben egy németországi előadásában idézett egy középkori szöveget, felemlegetve az iszlámnak az erőszakkal és a dzsiháddal való kapcsolatát. A katolikus egyházfő később kifejezte sajnálkozását, hogy beszédével megsértette a muzulmánokat.


Múlt pénteken 38 tekintélyes iszlám tudós és főmufti nyílt levélben tudatta, elfogadja a pápa bocsánatkérését, több muzulmán vezető azonban közölte, hogy a pápai megbánás sem tudta kiengesztelni.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.