Nagyvilág

Lemondott öt ukrán miniszter

Benyújtotta lemondását csütörtökön az ukrán kormány öt minisztere. miután a Viktor Juscsenko elnököt támogató Mi Ukrajnánk pártszövetség kilépett a Janukovics-kormányából.

A miniszterek arra hivatkoztak, hogy a “válságellenes koalíció” nagy pártjai közös kormányprogramjukkal “szöges ellentétben cselekszenek”. Az öt miniszter közül négy – Roman Zvarics igazságügyi, Jurij Pavlenko családügyi, Jurij Poljacsenko egészségügyi és Ihor Lihovij kulturális miniszter a Mi Ukrajnánk színeiben került az augusztus elején létrejött kormányba – míg a szocialista Jurij Lucenko az elnök és a kormányfő megállapodása értelmében került a belügyi tárca élére.

Lucenko még csütörtök este bejelentette, hogy Viktor Juscsenkóval, Viktor Janukovicssal és Olekszandr Moroz házelnökkel konzultálva visszavonta a lemondását.

A kormányban az államfő által közvetlenül jelölt két miniszter – a külügyi és a védelmi tárca vezetői -, az elnöki politikai irányvonalat képviselő Borisz Taraszjuk és Anatolij Hricenko a posztján marad.

A márciusban megválasztott új ukrán parlament augusztus elején hagyta jóvá Janukovics kormányfői kinevezését. Az új kormány gerincét a Janukovics vezette Régiók Pártja, a szocialisták és a kommunisták alkotta “válságellenes koalíció” adta, amelyhez – nemzeti egységnyilatkozat alapján – csatlakozott a Nyugat-barát Viktor Juscsenko elnököt támogató Mi Ukrajnánk parlamenti képviselőinek egy része is, egyfajta nagykoalíciót létrehozva.

Juscsenko azután egyezett bele az oroszbarát politikusnak tartott Janukovics újabb kormányalakításába, hogy írásos garanciát csikart ki tőle arra vonatkozóan, nem fordítja vissza a piaci reformokat és a nyugati orientációjú külpolitikát, amelyet a 2004-es “narancsszínű forradalom” pártjai követtek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik