Nagyvilág

Újra robbant Észak-Korea?

Amerikai és japán sajtóértesülések szerint Észak-Korea újabb atomrobbantásra készül. Egy azóta módosított, korábbi ENSZ-tervezet katonai választ helyezett kilátásba arra az esetre, ha Phenjan megismételné az október 9-i kísérletet. Phenjan hadüzenetként értelmezi a szankciókat.

Amerikai és japán sajtóértesülések szerint Észak-Korea újabb kísérleti atomrobbantásra készülhet. Az NBC és az ABC amerikai televízió amerikai hírszerző szolgálatokhoz közelálló forrásokra közölte, hogy amerikai kémműholdak gyanús mozgásokat észleltek annak a helynek a közelében, ahol Észak-Korea október 9-én végrehajtotta első földalatti atomrobbantását. A hírszerző szolgálatok nem zárják ki, hogy Észak-Korea újabb atomrobbantásra készülhet. Arra azonban nincs bizonyíték, hogy az újabb nukleáris kísérletre hamarosan sor kerül.

A Yonhap japán hírügynökség meg nem nevezett dél-koreai kormányzati tisztviselőkre hivatkozva ugyancsak azt jelentette, hogy Szöulhoz olyan információk jutottak el, amelyek újabb észak-koreai atomkísérlet előkészítésére utalhatnak.

Több hírszerzési jelentés beszámolt egy újabb atomkísérlet lehetőségéről, de nem tudni, hogy mennyire megbízhatóak ezek az értesülések. Aszo Taro japán külügyminiszter kedden közölte, hogy Japán kapott olyan információkat, amelyek szerint Észak-Korea újabb nukleáris kísérletet hajthat végre. Ezek részleteiről azonban mondhat el semmit – jelentette ki újságíróknak.

Az amerikai hírszerző szolgálatok hétfőn erősítették meg, hogy Észak-Korea valóban kísérleti atomrobbantást hajtott végre október 9-én. A föld alatti robbantás ereje kisebb volt egy kilotonnánál, tehát viszonylag csekély erejű nukleáris szerkezetről van szó – közölte John Negroponte nemzeti hírszerzési igazgató hivatala.


Hadüzenet


Hadüzenettel érnek fel az Észak-Koreára kivetett ENSZ-szankciók – közölte a phenjani kormány kedden, a büntetőintézkedésekre való első hivatalos reagálásában. Phenjan „könyörtelenül lesújt” azokra, akik arra használják az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát, hogy megsértsék Észak-Korea szuverenitását – áll a kommunista ország külügyminisztériumának közleményében.


A kommüniké szerint, amelyben Phenjan „határozottan elítélte” és „teljes egészében elutasította” az ENSZ BT szombaton elfogadott, Észak-Koreával szemben büntetőintézkedéseket bevezető határozatát, a kelet-ázsiai állam békét akar, de nem riad vissza a háborútól.

Az ENSZ előtt

Múlt pénteken egy olyan határozattervezet került az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé, amely nem katonai jellegű szankciókat irányoz elő válaszul a bejelentett észak-koreai atomkísérletre, de kilátásba helyezte, hogy egy újabb kísérlet esetén a katonai szankciók léphetnének életbe. Szombat este végül az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag elfogadott egy határozatot, melyben kemény pénzügyi és kereskedelmi szankciókkal sújtotta Észak-Koreát a hat nappal korábban végrehajtott kísérleti atomrobbantásáér.

Az 1718-as sorszámot viselő határozat együttműködésre szólítja fel a világ országait annak megakadályozására, hogy a phenjani rezsim nukleáris, biológiai, vegyi fegyverhez vagy ezzel kapcsolatos alapanyagokhoz jusson, és ennek érdekében megállíthatják és ellenőrizhetik az Észak-Koreába tartó vagy onnan induló teherszállítmányokat.

Bush politikája

George Bush amerikai elnök a Fox News hírtelevíziónak hétfőn adott nyilatkozatában elutasította a kétoldalú tárgyalások lehetőségét Észak-Koreával, de úgy vélte, hogy az Egyesült Államok és az Észak-Koreával szomszédos országok nyomása rákényszeríti Kim Dzsong Il észak-koreai vezetőit “bizonyos választásokra”.

Bush nagy súlyt fektet a válság multilaterális diplomáciai megközelítésére, mivel szerinte az elődje, Bill Clinton politikáját jellemző kétoldalú lépések és megállapodások politikája “nem működött”. Hangsúlyozta, véleménye szerint minél több vezető mondja ugyanazt Észak-Koreának, annál valószínűbb, hogy a válságot békés eszközökkel sikerül megoldani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik