Nagyvilág

Dél-Korea atomháborúra készül

A dél-koreai hadsereg a lehetséges nukleáris háborúra való felkészülés jegyében az új fenyegetéséhez igazítja reagáló képességeit az Észak-Korea által bejelentett atomfegyver-kísérlet után.

Mint azt a dél-koreai vezérkar szóvivője csütörtökön Szöulban közölte, „megváltozott a helyzet, ezért természetes dolog a hadsereg készültségi szintjének ellenőrzése új körülmények között”. A szóvivő elmondta továbbá, hogy a hétfői phenjani bejelentés óta „különböző jelentéseket” készített a vezérkar, de bizalmas jellegük miatt részletekbe nem bocsátkozott.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség magukat megnevezni nem kívánó katonai illetékeseket idézve szerdán azt jelentette, hogy a vezérkar a sürgősségi tervek felülvizsgálatát javasolta a kormánynak, valamint azt, hogy biztosítsanak Szöul számára olyan célfegyvereket, amelyek képesek megsemmisíteni nukleáris töltettel ellátott észak-koreai rakétákat.

2002-ben dolgozták ki azokat az amerikai–dél-koreai akcióterveket, amelyek célja szembeszállni az 1,2 millió fős észak-koreai hadsereg inváziójával. Ugyanakkor ezekben nem szerepelnek különleges intézkedések atomtámadás esetére – írta a Yonhap.

Észak-Korea „szigorú ellenintézkedéseket” helyezett kilátásba Japánnal szemben arra az esetre, ha a szigetország újabb szankciókat vezetne be Phenjan ellen az általa bejelentett atomkísérlet miatt.

A fenyegetésről a Kyodo japán hírügynökség csütörtökön adott hírt, a Japánhoz fűződő viszony normalizálásért felelős észak-koreai nagykövet, Szong Il Ho szavaira hivatkozva, hozzátéve: a nyilatkozat szerdán hangzott el, még mielőtt Tokió bejelentette volna új büntetőintézkedéseit. Ezek értelmében Japán fél évre megtiltotta Észak-Korea termékeinek importját, állampolgárainak japán területre lépését és hajóinak japáni kikötését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik