Nagyvilág

Drezdába érkezett Vlagyimir Putyin

Kétnapos látogatásra Németországba érkezett kedden Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök részt vesz a Drezdában zajló, Szentpétervári Párbeszéd elnevezésű fórumon.

A 2001-ben általa és az akkori német kancellár, Gerhard Schröder által kezdeményezett, Moszkva és Berlin közötti közeledés előmozdítására hivatott, évente sorra kerülő találkozón a két ország politikai, gazdasági, tudományos és kulturális életének mintegy 200 tekintélyes képviselője vesz részt.

A drezdai vendéglátó, Angela Merkel kancellár az ünnepélyes fogadtatás után, a fórum keretében négyszemközt is tárgyal az orosz elnökkel. A találkozón szó lesz olyan fontos kérdésekről is, mint a terrorizmus elleni harc, az energiaellátás, a műkincsvédelem, valamint az Európai Unió és Németország kapcsolatrendszere, különös tekintettel arra, hogy jövő januártól Berlin tölti be az EU soros elnöki tisztségét, illetve megvitatják a legidőszerűbb nemzetközi témákat, mindenekelőtt az észak-koreai atomkísérlet fejleményeit, valamint az iráni nukleáris válságot.

Vlagyimir Putyin szerdán Münchenbe utazik, ahol a legtekintélyesebb bajor üzletemberekkel, illetve vállalatvezetőkkel találkozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik