Nagyvilág

Érseket közösített ki a Vatikán

Kiközösítette a római katolikus egyház Emmanuel Milingo zambiai érseket, aki a Szentszékkel dacolva négy házas embert püspökké szentelt föl - közölte kedden a Vatikán. A 76 éves érseknek régóta ellentmondásos a viszonya a Vatikánnal.

A tájékoztatás szerint a kánonjog értelmében Milingo a néhány nappal ezelőtt az Egyesült Államokban véghezvitt felszentelésekkel “latae sententiae” (önmagától beálló) büntetéssel sújtandó cselekedetet követett el, vagyis automatikusan kívül került a katolikus közösségen. Ugyanez vonatkozik a négy felszentelt főpapra is.

A washingtoni érsekség már vasárnap közölte, hogy az egyházjog szerint a püspöki kinevezések érvénytelenek. A Vatikán közleménye szerint Milingo érsek “elhintette a megosztottság és a zavar magvát a hívők között”.

A zambiai érsek ténykedését már régóta rossz szemmel nézi a Vatikán. 2001-ben New Yorkban egy csoportos házasságkötési ünnepségen elvett egy dél-koreai akupunkturistát, de II. János Pál pápa felszólítására néhány hónapra rá felmondta e köteléket. A katolikus egyház elöljárói azt is a szemére vetették, hogy afrikai bennszülött hiedelmeket terjeszt azzal, hogy tömeges ördögűző és gyógyító szertartásokat tart.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik