Nagyvilág

Búcsúzik Tony Blair

Több mint egyórás, érzelmektől fűtött, kormányzása eredményeit összefoglaló beszédben köszönt el kedden pártjától a brit miniszterelnök, aki azonban sem távozásának időpontját, sem utódjának kilétét nem fedte fel.

Tony Blair az általa 1994 óta vezetett és 1997 óta hatalmon lévő Munkáspárt éves manchesteri értekezletén szólalt fel, pártvezéri és miniszterelnöki minőségében utoljára. Nemrégiben közölte ugyanis: ez lesz az utolsó Munkáspárt-kongresszus, amelyen e két tisztség betöltőjeként részt vesz.

Blairre jó ideje jelentős nyomás nehezedik még a párton belülről is annak érdekében, hogy vázolja fel távozási menetrendjét, erre azonban a kormányfő keddi búcsúfelszólalásában sem volt hajlandó.


Ugyancsak nem nevezte meg hivatalosan utódjelöltjét, jóllehet a sajtó és a politikai közvélemény évek óta tényként kezeli, hogy Blairt igen befolyásos pénzügyminisztere, Gordon Brown követi a Downing Street 10. alatti kormányfői hivatalban. A felszólalás idején jelenlévő Brownról Blair mindazonáltal kijelentette: nélküle nem jöhetett volna létre a korszerűsített “új” Labour, és a párt nem nyerhetett volna háromszor egymás után választást (ami rekord a brit baloldal történetében). Blair közölte: nem ő akar maradni az egyetlen olyan munkáspárti miniszterelnök, aki háromszor vezette győzelemre pártját, hanem csak az első olyan, aki ezt megtette. Szavai szerint tíz év a hatalomban nagy idő, de a választók csak akkor veszítik el hitüket a pártban, ha előbb az veszíti el a hitét saját magában.

Ováció a vastaps


Blair szerint a három év múlva esedékes választások szempontjából a jelenlegi közvélemény-kutatások “körülbelül annyit érnek, mint a tavalyi időjárásjelentés a holnapi idő szempontjából”. A kormányfő szerint “nincs olyan szabály a politikában, amely előírná, hogy a konzervatívoknak vissza kell térniük a hatalomba”. Blair kárhoztatta a toryk EU-politikáját, amelynek megvalósulása esetén szerinte csökkenne Nagy-Britannia európai befolyása. Kijelentette: a toryk úgy akarnak adót csökkenteni, hogy közben a kiadások növelését ígérik. Hosszan időzött a terrorizmus témájánál. Blair szerint a terror elleni háború nem civilizációk összecsapása, hanem olyan harc, amelynek tétje maga a civilizáció.


A kormányfő búcsúbeszédét szinte folyamatos ováció kísérte a küldöttek részéről; felszólalását átlagosan fél percenként szakította meg vastaps, és nem voltak hallhatók tiltakozó megnyilvánulások.


A hónap elején, az iraki brit katonai szerepvállalást élesen ellenző brit szakszervezeti szövetség (TUC) éves kongresszusán Blair beszéde botrányba fulladt: a kormányfő felszólalását hangos bekiabálások, fütyülések szakították meg többször is, és az egyik szakszervezeti csoport tüntetőleg ki is vonult a teremből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik