Nagyvilág

Felháborította a muszlim világot a pápa

A muzulmán világ heves felháborodását vonta maga után a pápa németországi látogatása alatt tett beszéde, melyben a szentatya az iszlámnak az erőszakkal és a dzsiháddal való kapcsolatáról elmélkedett.

„A muzulmán doktrínában az Isten egyáltalán nem transzcendens, akarata a mi kategóriáink egyikéhez sem, még a józan észéhez sem kapcsolódik” – jelentett ki a pápa németországi látogatásán.


A szentatya a regensburgi egyetemen tanárok és kutatók előtt a hit és a józan ész viszonyáról elmélkedve szavainak illusztrálására egy XIV. századi bizánci császárnak, II. (Paleolog) Mánuelnek (1350–1425) egyik könyvét idézte, amelyben a császár egy perzsa muzulmán tudóssal folytatott párbeszédét írja le, akit a szent háborúról és a vallásában meglévő erőszakról kérdezett – írja a BBC.


A beszédet követően több muzulmán vezető felháborodását fejezte ki, török egyházfők pedig megkérdőjelezték a pápa novemberre tervezett törökországi látogatásának értelmét.


Bocsánatkérést követelnek

Hakím al-Mutairi, a kuvaiti Umma (Iszlám Nemzet) nevű iszlámista párt vezetője felszólította valamennyi muzulmán országot, hívják vissza vatikáni nagyköveteiket, amíg a pápa bocsánatot nem kér „a prófétával és az iszlámmal szemben elkövetett vétkéért”. Szajed Mohammed Baker al-Mohri, a kuvaiti síita ulémák gyűlésének vezetője szintén bocsánatkérést követelt a katolikus egyházfőtől. Ali Bardakoglu, török kormány vallásügyi hivatalának vezetője csütörtökön egy interjúban kijelentette, hogy szerinte „a muzulmán világ nem érdekelt abban, hogy „Törökországba látogasson egy olyan személy, aki ilyen meggyőződést vall az iszlámmal és prófétájával kapcsolatban”.


A katolikus egyházfő november 28–30-ra tervezi törökországi látogatását a török hatóságok és az ortodox patriárkátus meghívására. Pakisztáni iszlámista pártok képviselői „sajnálatosnak”, sőt „felelőtlennek” nevezték a pápa kijelentését. A jelenlegi politikai légkörben az ilyen elmélkedéseket felhasználhatják azok, akik ártani akarnak a muzulmánoknak és az iszlámnak” – szögezte le Hursid Ahmed, a Dzsamat Iszlámi nevű iszlámista párt mellett működő intézet vezetője.

A felháborodott nyilatkozatokra reagálva a Vatikánban Paul Poupard bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke ugyanakkor óvott attól, hogy eszközként használják fel az egyházfő szavaiból. „Joseph Ratzinger neves professzor doktori előadást tartott a józan ész és a hit közötti viszonyról” – mondta a francia főpap, aki hozzátette: „Beszédét ne egyszerűsítsük le sztereotípiákra”.


A Vatikán magyarázata

A pápa kijelentéseivel nem kívánta megsérteni az iszlámot – közölte csütörtökön a Vatikán. „A legkevésbé sem állt a szentatya szándékában a dzsihádról (szent háború) és a muzulmán gondolkodásról folytatott elmélyült tanulmányával megsérteni a moszlim hívők érzékenységét” – hangsúlyozta a Vatikán sajtóosztálya közleményében. A pápa tisztelettel és a párbeszéd szándékával viseltetik a többi vallás és a többi kultúra iránt, és természetesen az iszlám iránt is – szögezte le hivatalos nyilatkozatában Federico Lombardi vatikáni szóvivő. “Rá kell mutatnunk, hogy a pápa szívében a vallási indítékú erőszak világos és határozott elutasítása rejlik” – közölte Lombardi atya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik