Nagyvilág

Bírája szerint Szaddám nem volt diktátor

Szaddám Huszein második perének bírája a csütörtöki tárgyalási napon kijelentette, hogy a volt iraki vezető nem volt diktátor, és két tanú meghallgatása, illetve egy harmadik tanúvallomás elhalasztása után a tárgyalást indoklás nélkül szeptember 18-ra elnapolta.

Abdalláh al-Amíri bíró meglepő kijelentését a Szaddám Huszeinnel a tárgyalás közben lezajlott rövid, baráti hangú párbeszéd során tette, egy nappal azután, hogy a per vezető ügyésze, Munkit al-Farún a bíró menesztését követelte részrehajlásra hivatkozva. Szerinte ugyanis a bíró “engedte, hogy a törvényszék a vádlottak politikai pódiumává váljon, s hogy Szaddám Huszein a tárgyhoz nem tartozó politikai kijelentéseket tegyen, sőt azt is, hogy a vádlottak fenyegessék az ügyészt és a tanúkat”.

Az egyik tanú, egy kurd férfi csütörtökön elmondta, hogy annak idején találkozót kért Szaddám Huszeintől, hogy választ kapjon tőle, mi lett több eltűnt családtagjának a sorsa az 1987-88-as kurdellenes hadművelet során (ez a volt diktátor és hat vádlott-társa ellen folyó jelenlegi per fő tárgya), de Szaddám Huszein félbeszakította: “Miért akartál velem találkozni, ha tudtad, hogy diktátor vagyok?” E pillanatban a bíró közbeszólt: “Ön nem volt diktátor”, és azt sugallta, hogy csupán Szaddám Huszein környezete keltette ezt a látszatot. “Köszönöm” – bólintott a bíró felé Szaddám Huszein.

A síita muzulmán Abdalláh al-Amíri, aki 25 éve van a pályán, tagja volt Szaddám Huszein Baath pártjának, és egy büntetőbíróságnál dolgozott a zsarnok idejében. Most ő vezeti azt az öttagú bírói tanácsot, amely a szunnita muzulmán Szaddám sorsáról fog dönteni.

A 69 éves Szaddám, unokatestvére, Ali Haszan al-Madzsíd (Vegyi Ali), valamint öt parancsnoka fejére halálbüntetés is kiszabható, ha a bíróság bűnösnek találja őket az 1987-88-as Anfal-hadművelet során elkövetett háborús és emberiesség elleni bűncselekményekért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik