Külföld

Terrorizmus-ellenes törvényt hagyott jóvá a jordán parlament

admin
admin

2006. 08. 27. 14:57

A jordániai parlament elfogadta vasárnap az ország első terrorizmus elleni törvényét. II. Abdalláh király kezdeményezte a szigorú terrorellenes törvények kidolgozását.

Az uralkodó arra hivatkozott, hogy a novemberi ammáni terrorakciók után hatékony jogi eszközre van szükség a terrorizmus elleni harcban. (Öngyilkos iraki merénylők három szálloda ellen követtek el akkor robbantásos merényletet a jordániai fővárosban, hatvan ember halálát okozva.)

A parlament által “közfelkiáltással” elfogadott törvény akkor lép érvénybe, amikor az uralkodó is ellátja kézjegyével. Ez az első olyan jogszabály az arab királyságban, amelyet kifejezetten a nemzetbiztonságot érintő veszélyek elhárítása végett alkottak meg. Korábban a büntetőtörvénykönyv általános rendelkezéseit használták a jordániai bíróságok a terrorizmussal kapcsolatos bűncselekmények elbírálásakor.

Egyes független és iszlámista törvényhozók bírálták az új törvényt. “A most elfogadott jogszabály egyértelműen sérti az emberi jogokat. Nem lenne szabad embereket puszta gyanú alapján letartóztatni” – vélekedett Mahmúd Harabse független törvényhozó. Az Iszlám Akciófront 15 képviselője úgy fogalmazott közös nyilatkozatában, hogy az új törvény “igazságtalan rendelkezései csak újabb terrorcsoportok megalakulását fogják kiprovokálni”.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.