Nagyvilág

Ügyészség előtt a renitens utasok ügye

Átadták a holland ügyészségnek annak a 12 utasnak az ügyét, akiket az amerikai Northwest légitársaság járatán tanúsított viselkedésük miatt vettek őrizetbe, miután az Indiába tartó gépet vissza kellett fordítani Amszterdamba –jelentette be a rendőrség.

Az ügyészségnek három napja van arra, hogy eldöntse, vádat emel-e a rendbontó utasok ellen, akik miatt szerdán a német légtérben vissza kellett fordítani az indiai Mumbai (Bombay) városába tartó amerikai gépet. A gép visszatérésének az volt az oka, hogy a repülőgép személyzetének és a járaton tartózkodó fegyveres légi kísérőnek gyanús lett az utasok egy csoportjának mobiltelefon-használata a repülőgép felszállását követően.

Egy neve elhallgatását kérő amerikai kormányzati tisztviselő szerint a gyanúsan viselkedő utasok telefonjaikat használták, és egymás között cserélgették a gép felemelkedése alatt, amit pedig átlagos utasok nem tennének. A holland védelmi minisztérium közlése szerint a pilóta az incidenst követően visszafordította a járatot az amszterdami Schiphol repülőtérre, ahová a gépet a légierő két F–16-os harci gépe kísérte vissza.

A holland terrorellenes küzdelem országos koordinátora úgy nyilatkozott: egyelőre nincs ok arra, hogy felemeljék a terrorriadó szintjét az országban. Áprilisban egy Madridba tartó repülőgépet fordítottak vissza Hollandiába, miután egy utas gyanúsnak minősítette egy férfi viselkedését. Utóbb kiderült, hogy az illetőnek nem voltak rossz szándékai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik