Nagyvilág

Szociáldemokrata kormányfő Csehországban?

Konkrét eredmények nélkül végződött a cseh államfő és a pártvezetők tanácskozása a belpolitikai válság feloldására, ugyanakkor Klaus első ízben nem zárta ki, hogy a szociáldemokraták vezetője is megbízatást kaphatna a kormányalakításra.

A jelenlegi belpolitikai patthelyzet feloldására Václav Klaus cseh államfő szerdán azt javasolta az öt parlamenti párt elnökének, hogy a képviselőházban szociáldemokrata politikust válasszanak meg házelnöknek korlátozott időre szóló mandátummal. Több mint két hónappal a képviselőházi választás után Csehországnak még nincs új kormánya, sőt, a parlament alakuló ülését sem sikerült befejezni.

Hatszor próbálkoztak

Javaslatom arra irányult, hogyan lehetne hétfőn, hat sikertelen kísérlet után végre megválasztani a képviselőház új elnökét, ami első lépés lehetne a belpolitikai patthelyzet feloldására – jelentette ki Klaus a mintegy kétórás megbeszélés után. Megjegyezte: most még nem született semmiféle döntés a javaslatról. A politikusok ebben a felállásban pénteken találkoznak újra, hogy a pártok vezető testületei álláspontjának ismeretében megpróbáljanak véglegesen megegyezésre jutni.

Az államfő leszögezte, hogy javaslatával szeretné különválasztani a képviselőház kérdését a kormányalakítástól, mert ez utóbbit kizárólag a pártok ügyének tartja. A pártoknak csütörtök estig kell eljuttatniuk a Hradzsinba feltételeiket, amelyeket majd pénteken fognak közösen megvitatni. „Támogatom az elnök javaslatát, hogy időben korlátozott mandátumú házelnököt válasszunk a szociáldemokrata párt soraiból” – mondta újságíróknak a találkozó után Mirek Topolánek, a júniusi választáson győztes Polgári Demokratikus Párt elnöke, a kormányfői bársonyszék legesélyesebb várományosa.

Nem kizárt a szociáldemokrata kormányfő

Jirí Paroubek kormányfő, a Cseh Szociáldemokrata Párt elnöke kijelentette, hogy Klaus javaslatát a párt vezetése megvitatja, majd közölni fogja, milyen feltételekkel tudná azt támogatni. Paroubek fontos újdonságnak nevezte, hogy Klaus első ízben nem zárta ki, hogy bizonyos esetben a szociáldemokraták vezetője is megbízatást kaphatna a kormányalakításra.

„Az az érzésem, hogy minden arra irányul, hogy létrejöhessen egy megállapodás a kormányról a két legnagyobb párt, a Polgári Demokratikus Párt és a Cseh Szociáldemokrata Párt között” – mondta nyilatkozatában Martin Bursík, a Zöldek Pártjának elnöke. A szociáldemokraták eddig is arra törekedtek, hogy övék legyen a képviselőházi elnöki tisztség, mégpedig minden feltétel nélkül. Ha a polgári demokratáknak és a szociáldemokratáknak sikerült megegyezniük a helyzet megoldásáról, akkor a pénteki találkozó már csak formális lesz – vélekedett Vojtech Filip, a Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának elnöke.

Csehországban azután alakult ki a belpolitikai patthelyzet, hogy a júniusi választáson a jobboldal és a baloldal egyaránt 100-100 mandátumot szerzett a 200 tagú képviselőházban. A helyzet megoldásáról jelenleg a polgári demokraták és a szociáldemokraták folytatnak kétoldalú tárgyalásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik