Nagyvilág

A tamil lázadók feloldják a vízellátás blokádját

Srí Lankában a tamil lázadók vasárnap beleegyeztek abba, hogy feloldják a kormánykézen lévő északkeleti falvak vízellátásának blokádját - e blokád az egyik fő oka az utóbbi idők heves harcainak.

“Országos vezetőnk úgy döntött, hogy Norvégia kérésére válaszul megnyit egy zsilipkaput” – mondta újságyíróknak S.P. Thamilselvan, a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) fő politikai vezetője, miután a szakadár terület politikai “fővárosában”, Kilinochchiban tárgyalt Jon Hanssen-Bauer norvég békeküldöttel.

A lázadók a múlt hónapban vágták el a kormány ellenőrzése alatt álló falvak vízellátását, amire a kormány légi csapásokkal és szárazföldi támadásokkal válaszolt, s azok gyorsan átterjedtek a szomszédos körzetekre is. A hadsereg július 26-án indított offenzívát a Mutur város közelében húzódó Maavilaru-csatorna szabaddá tételére, humanitárius célokra hivatkozva s azzal vádolva a Tamil Tigriseket, hogy blokádjukkal mintegy 15 ezer családot fosztanak meg a víztől.

A tamil lázadók viszont azzal vádolták a colombói kormányt, hogy a csatorna ürügyén totális háborút akar kirobbantani. Az elmúlt másfél hét harcai a leghevesebbek a 2002-ben kötött fegyverszünet óta, s hivatalos adatok szerint legkevesebb 426 ember halálát okozták, köztük sok civilét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik