Nagyvilág

Izraeli kommandósok Libanonban

Egy izraeli kommandó Hezbollah-harcosokat ölt meg és rabolt el szerdára virradóra a kelet-libanoni Baalbek ellen indított támadásában - jelentette be egy jeruzsálemi katonai szóvivő.

Az izraeli hadsereg ezzel a közléssel megerősítette a libanoni biztonsági és rendőri források korábbi jelentését, hogy a városban izraeli katonák összecsaptak a síita szervezet fegyvereseivel. Izraeli közlés szerint a katonák akciójuk befejeztével sértetlenül visszatértek támaszpontjukra.

Az izraeli kommandósokat helikopterrel tették földre a Hezbollah fellegvárának azámító Baalbek környékén kedd éjszaka. Az al-Manar, a Hezbollah televíziós állomása azt jelentette, hogy a síita szervezet fegyveresei a város déli pereménél körbezárták a katonákat, akik egy kórházba vetették be magukat. Szemtanúk beszámolói szerint az izraeliek mindenütt lőnek, sok a halott és a sebesült.


A leghevesebb támadás

Libanoni biztonsági források arról számoltak be, hogy a háború kezdete óta kedd éjszaka volt tapasztalható a legerőteljesebb izraeli légi tevékenység Kelet-Libanon fölött. Libanoni biztonsági tisztviselők közlése szerint a Hezbollah síita szervezet több mint 300 rakétát lőtt ki szerda hajnal óta Izrael területére. Az egyik lövedék Bét-Seán városa közelében, a libanoni határtól csaknem 70 kilométerre csapódott be. Ez az eddigi legtávolabbi pont, amelyet a Hezbollah egy rakétája elért izraeli területen – közölte az izraeli rádió.

A katonák legkevesebb három Hezbollah-tagot hurcoltak magukkal, mind a három fogoly személyazonosságát megadták – közölték Libanonban. A hatóságok arról is beszámoltak, hogy legalább 10 polgári lakos életét vesztette a támadásban, öt áldozat egyugyanazon család tagja volt. Öt másik személy holttestét egy összeomlott ház romjai közt találták. A katonák házakat is leromboltak Baalbekben.


Nevük elhallgatását kérő libanoni források szerint a baalbeki izraeli akció közép-európai idős szerint nem sokkal kedd éjfél előtt, a légitámadások vonatkozásában 48 óra időtartamra meghirdetett izraeli tűzszünet lejárta előtt három órával kezdődött légi csapásokkal. A légi támadás egyik célpontja volt a Baalbek melletti al-Dzsamalíje falu, amelyben rakétatalálat érte a polgármester házát, és több családtagja meghalt. Az izraeliek ezt követően vetették be a helikopteren szállított ejtőernyős deszantosokat a térségben.


A baalbeki akcióval párhuzamosan, közép-európai idő szerint hajnali fél négy órakor izraeli harci gépek bombázással tönkretettek egy hidat, egy közúti felüljárót és egy utat Libanon északi részén, Akkár tartományban, közel a szíriai határhoz.

Franciaország: előbb a tűzszünet

Franciaország nem vesz részt azon a tervezett ENSZ-tanácskozáson, amelyen a libanoni békefenntartó csapatokról fognak tárgyalni, mert Párizs úgy tartja, hogy még túl korai erről egyeztetni – közölték diplomáciai források. Az Egyesült Államokkal ellentétben Franciaország úgy véli, hogy előbb a libanoni-izraeli tűzszüneti egyezményt kell megkötni, és ezt követően lehet a nemzetközi csapatok kiküldésének részleteit megvitatni.


Ugyanakkor Ehud Olmert izraeli miniszterelnök szerdán kijelentette: Izrael addig folytatja három hete tartó hadműveletét a libanoni síita Hezbollah fegyveresei ellen, amíg a nagy létszámú nemzetközi erő el nem foglalja helyét Dél-Libanonban. Elmondta: szeretné, ha a telepítendő nemzetközi erőnek olyan mandátuma lenne, amelybe beletartozna a Hezbollah lefegyverzése. “Ha, mint reméljük, a nemzetközi erő valóban egy harci egységekből álló, hatékony alakulat lesz, akkor véget vethetünk a harcnak, amikor a nemzetközi erő már a helyén lesz Libanon déli részén.”

Az alakulatnak “erőteljesnek kell lennie, ahogy azt George Bush amerikai elnök is mondta, képesnek arra, hogy teljes mértékben megvalósítsa az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) Libanonra vonatkozó 1559-es határozatát, Libanon déli részével kezdve – jelentette ki a miniszterelnök.


Mégsem akarnak fogolycserét


Hozzátette, hogy az izraeli támadás már teljesen megsemmisítette a síita szervezet infrastruktúráját és katonai képességeinek nagy részét. A Hezbollah több mint 700 parancsnoki állását felszámolták, a libanoni síita szervezet hátterét adó lakosság elmenekült – tette hozzá. “Arra törekszünk, hogy a Hezbollahot egyre inkább kiszorítsuk állásaiból, és megnyíljon az út a nemzetközi erő számára a terület átvételére, minél előbb, annál jobb” – mondta.


A Hezbollah által elrabolt két izraeli katonával kapcsolatban kifejtette, hogy szabadulásuknak feltétel nélkül kell megtörténnie, mert Izrael nem támogat fogolycserét. Emlékeztetett rá: a G8-ak határozata, valamint a nemzetközi közösség, továbbá más országok is úgy vélekedtek, hogy feltételek nélkül kell visszaszolgáltatni a két katonát. “Ez így tisztességes és igazságos” – hangsúlyozta.


Ehud Olmert a szerda hajnalban a libanoni Baalbekben, egy izraeli kommandó által elrabolt Hezbollah-fegyveresek szabadulását firtató kérdésre azt mondta, hogy arról még korai lenne beszélni, “meg kell szokniuk az izraeli fogságot”.Az izraeli kormányfő kemény szavakkal szólt a szíriai vezetőkről, “meggondolatlanoknak”, “éretleneknek”, a terror felbujtóinak nevezve őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik