Nagyvilág

Nem jutnak el a segélyek Dél-Libanonba

Nem jutnak célba a nemzetközi szervezetek segélyei Dél-Libanonban a bizonytalan katonai helyzet miatt, noha Izrael a légi támadások 48 órás felfüggesztését ígérte.

Az ENSZ koordinátorai Bejrútban közölték, hogy további kísérleteket tesznek két konvojjal, amely a Kanában rekedt menekülteket akarja elérni, illetve Szúr kikötővárosba tart. Egy harmadik szállítmány, amelyet Mardzsajúnba akartak küldeni, el sem indult. A harci helyzetről szóló jelentések szerint Izrael hétfőn újra bombázott dél-libanoni célpontokat, miután a Hezbollah síita szervezet fegyveresei eltaláltak egy izraeli tankot, és megsebesítettek három katonát.

Az Élelmezési Világprogram, az UNICEF és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága is arra panaszkodik, hogy hiába van segély felhalmozva a raktáraiba, a szállítmányok az utakon vesztegelnek, s csak kis részük jut el oda, ahol szükség van rájuk.

48 óra nem elég

Az Orvosok Határok Nélkül szóvá tette, hogy Cipruson vannak a készleteik, de nem találnak teherhajót Bejrútba. Későn kaptak értesítést az izraeli légi támadások felfüggesztéséről is, ami elvben helyi idő szerint vasárnap éjfélkor kezdődött. Nem volt idő újabb szállítmányok megtervezésére, és Izraelből az engedélyeztetésre sem, amit külön-külön kell kérni minden egyes konvojra, és esetenként 72 órával a tervezett indulás előtt.

Az ENSZ szerint további biztonsági garanciákra van szükség a harcokban érintett összes fél részéről, és az Izraeltől kapott 48 óra messze nem elég. A légi tevékenység szüneteltetése Dél-Libanonban – ha tényleg betartják – messze van a szükségestől, de legalább jó kezdet – mondta az egyik ENSZ-illetékes Jeruzsálemben.

Bint-Dzsbeilt elérték

A Vöröskereszt egy kiürítést végző gépkocsioszlopa hétfőn elérte Bint-Dzsbeil dél-libanoni várost, amelynek környékén napokon keresztül súlyos harcokat vívott a Hezbollah és az izraeli katonaság. A romos településről elszállítják a betegeket és öregeket, akik már nem tudtak elmenekülni. A Hezbollah erődítményének számító Bint-Dzsbeilt július 24-én érte el a korlátozott célú izraeli offenzíva, de elfoglalása nem sikerült, az izraeliek 28-án visszavonultak.

Egy másik vöröskeresztes konvoj, amely Ajtarúnba ment volna menekültekért, megállt a harcok miatt. Jordániából hétfőn újabb, immár a nyolcadik segélyszállító repülőgépet küldték Bejrútba gyógyszerrel, orvosi felszereléssel és víztisztítókkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik