Nagyvilág

Fegyverről és olajról tárgyalt Putyin Chávezzel

Több milliárd dollár értékű katonai és gazdasági szerződésről és az olajpartnerségről tárgyalt Hugo Chávez venezuelai államfő Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Chávez háromnapos oroszországi munkalátogatásának befejező napján folytatott tárgyalásokat Putyinnal, akivel 2000 óta már öt alkalommal találkozott. A venezuelai elnök Moszkva előtt Volgográdban és Izsevszkben járt, útjának minden egyes állomásán újabb és újabb üzleti lehetőségről beszélt.

Volgográdban arról állapodott meg, hogy a Lukoil társaság részt vesz két venezuelai olajlelőhely feltárásában, és felkérte Putyint hogy Oroszország vegyen részt a Venezuela déli részén tervezett olajvezeték építésében. A venezuelai elnök elképzeléseiben az szerepel, hogy orosz segítséggel csővezetéket gyártó üzemet építenek országában.

„Természetes” partnerek

Putyin arról beszélt, hogy Venezuela, amely az amerikai földrészen a legnagyobb olajtartalékokkal rendelkezik, a gáztartalékok tekintetében pedig a nyolcadik helyen áll a világon, Oroszország „természetes partnere”. Chávez korábban jelezte, hogy Putyin elnökkel minden bizonnyal megvitatják a “tisztességes olajárak” kérdését. A venezuelai államfő azt szeretné, ha az olaj minimális árát hordónként 50 dollárban határoznák meg.

Az orosz államfő szerint komoly lehetőségek állnak a két ország együttműködésére a gépipar, a fémkohászat és az űrkutatás területén. Putyin kiemelte azt is, hogy bár a két ország közötti kereskedelmi forgalom nagysága még meglehetősen szerény, 77 millió dollárt tesz ki, rendkívül lendületesen fejlődik.

Hatalmas fegyverüzlet

Szergej Ivanov orosz védelmi miniszter már Chávez Oroszországba érkezése előtt közölte, hogy mintegy 1 milliárd dollár értékben több mint 20 Szu-30MK2 típusú vadászrepülőgépet és 33, különböző típusú katonai helikoptert szállít Oroszország Venezuelának. A venezuelai elnök azt szeretné, ha Kalasnyikov gépkarabélyokat gyárthatnának, és érdeklődést mutatott TOR-M1 típusú orosz föld-levegő rakéták vásárlása iránt is. Az orosz sajtó számításai szerint a lehetséges fegyverüzlet nagysága meghaladja a 3 milliárd dollárt.

Chávez a tárgyalások során külön köszönetet mondott Putyin elnöknek a repülőgépekért, mivel szavai szerint Oroszország megmentette ezzel az amerikai blokádtól. A venezuelai légierő jelenleg F-16-os amerikai vadászgépekkel rendelkezik, és Chávez szerint a pótalkatrészek hiánya miatt ezek a gépek már nem tudnak a levegőbe emelkedni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik