Nagyvilág

A lengyelek likvidálnák a kommunista kollaboránsokat

A lengyel szejm elfogadta azt a törvényjavaslatot, mely a volt kommunista rendszer titkos szervezeteivel együttműködőket eltiltja a közéletben való részvételtől - írja a Warsaw Voice.

A hétfőn elfogadott törvényjavaslatot, mely így már csupán a szenátus és az elnökjóváhagyására vár, akár több ezer ember eltávolítását is jelentheti a kormányból, az üzleti életből és a médiából.

A szovjet blokkhoz tartozó más országokkal ellentétben Lengyelország megtisztította a közéletet a kommunista rendszerrel együttműködőktől, és a téma az utóbbi 17 évben folyamatosan napirenden volt.

Lech Kaczynski elnök és ikertestvére, a miniszterelnök Jaroslaw Kaczynski többek között azzal a törekvéssel nyerték meg a választásokat múlt évben, hogy eltávolítják a kommunista befolyás utolsó maradványait is a lengyel politikai és gazdasági életben.

A törvényjavaslat szerint közéleti személyiségek, tanárok, újságírók veszíthetik el az állásukat, ha kiderül, hogy együttműködtek az államhatalommal. A kommunista rendszerben a közszereplőkről felhalmozott akták tartalmát a törvényjavaslat szerint az interneten tennék közzé, a volt rendőrtisztek nevével egyetemben. A javaslat a jelenlegi szabályozás egyfajta kiterjesztése lenne, ugyanis a parlamenti képviselőknek, a minisztereknek, bíróknak, felsővezetőknek, és egyes közszereplőknek ma is nyilatkozatban kell vallania arról, hogy együttműködtek-e a kommunista titkosrendőrséggel és a hírszerzéssel.

A jelenlegi törvény mintegy 27 ezer embert érint, az új szabályozás azonban a hatóságok becslése szerint akár többszázezer embert érinthet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik