Nagyvilág

Jól van a Törökországban megsérült kislány

Megnyugtató a törökországi robbanásban megsérült kislány állapota. A robbanás okairól továbbra is ellentmondásos, hivatalosan meg nem erősített hírek terjednek – tájékoztatta az MTI-t telefonon Torma Tamás ankarai magyar konzul.

Torma Tamás hétfőn a földközi-tengeri Antalyába utazott, és járt a kórházban is, ahol az előző napi manavgati robbanás egyik magyar sérültjét ápolják. A konzul elmondta, hogy járt a kórházban, ahol a 15 éves kislányt ápolják, akinek az állapota megnyugtató. A körülményekhez képest viszonylag jó a hangulata. Hétfő reggel kilenckor megműtöttek, fémszilánkot távolítottak el a nyakából. Szerencsére ez nem érte el a nyaki ütőeret, egy izomba fúródott bele, nem okoz maradandó sérülést – mondta. Hozzátette, hogy az orvosok biztatóan nyilatkoznak az állapotáról, nem fog gondot okozni a sérülése a hazautazásban. A másik sérült, egy fiatalember, aki könnyebben sérült meg, már vasárnap elhagyhatta a kórházat.

A baleset során életét vesztette három külföldi – közöttük egy magyar – és egy török állampolgár. Torma Tamás elmondta, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy a magyar áldozatot minél gyorsabban hazaszállítsák. Újabb magyar sérültről nem tudnak.

A konzul elmondta, hogy a baleset közvetlen színhelyén, az Antalyától 80-100 kilométerre fekvő Manavgat településen még nem járt. Mint mondta, Antalyában nem érezhető semmiféle változás, nem tapasztalják, hogy az emberek hangulatára, biztonságérzetére bármilyen hatással lenne ez az esemény.

Azzal kapcsolatban, hogy robbanás vagy robbantás történt-e, Torma Tamás nem tudott részletesebb információt mondani. Továbbra is ellentmondásos, hivatalosan meg nem erősített hírek vannak erről – közölte.

Nagy a bizonytalanság


A robbanás pontos okát sem közölték még hivatalosan. Annyi bizonyos, hogy „egy gázpalack vagy hasonló készülék” robbant fel – közölte a magyar diplomata. A sérüléseket az okozta, hogy e palack darabjai szétrepültek. Azt azonban továbbra sem lehet tudni, volt-e szándékosság a robbanás mögött.


A CNN Türk jelentése szerint a helyszínre tűzszerészek is érkeztek, hogy megvizsgálják, esetleg nem pokolgép robbant-e fel. A SkyTürk televízió azt jelentette, hogy a robbanás a vízesés közelében egy vendéglő konyhájában történt. Egyes sajtóorgánumok szerint nem zárható ki a szándékos robbantás, amely a helyszínen lévő újságírók ellen irányult – áll a külügyi tárca közleményében.


Kurd gerillák, akik a törökországi kurd területek autonómiájáért 1984 óta fegyveres harcot folytatnak, az utóbbi időben több merénylet elkövetését vállalták magukra, és ismételten fogadkoztak, hogy támadásaik célpontjává veszik a török idegenforgalmi létesítményeket.


Egy magyar sérült beszámolója


A robbanásban egy 15 éves magyar fiú is megsérült – közölte az MTI-vel a gyerek itthon tartózkodó édesanyja hétfőn reggel. A fiú a vasárnap délután bekövetkezett robbanásnál egy közeli étteremben volt, a hátába több szilánk fúródott, ezeket később egy kórházban eltávolították, a gyerek jól van – számolt be az édesanya, aki telefonon beszélt a fiával.


Mint mondta, a gyerek látta, amint a robbanás után egy magyar férfi összeesett, majd a fiú a többiekkel menekült a helyszínről. A magyar gyerek édesapjával egy utazási iroda szervezésében nyaralt a török Riviérán. A manavgati vízeséshez, amelynek közelében a robbanás történt, apja egyik barátja kíséretében indult egy csoporttal, az apa a szállodában maradt.


Mint Fikret Dayioglu helyi kormányzó bejelentette, a halálos áldozatok között van egy orosz, egy norvég és egy magyar állampolgár, valamint egy török pincér. Az étterem közel volt egy, a turisták által kedvelt vízeséshez, amelyet Manavgatnak neveznek. A kormányzó ezzel pontosította a korábbi közleményét, amelyben még két orosz halálos áldozatról volt szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik