Nagyvilág

Orosz túszok kivégzésével fenyegetőznek Irakban

Egy iraki felkelőcsoport azzal fenyegetőzött szerdán internetes közleményében, hogy megöli túszait, négy orosz diplomatát, mivel Oroszország nem tett eleget annak a követelésének, hogy vonuljon ki Csecsenföldről, és engedje szabadon muzulmán foglyait.

Mivel az emberrabló csoport által megszabott 48 órás határidőn belül nem tettek eleget követeléseinknek (…) a Mudzsáhidok Konzultatív Tanácsának iszlám törvényszéke úgy döntött, hogy végez a túszokkal – közölte a csoport internetes honlapján, szerdán.

A meg nem erősített hitelességű közlemény nem szól arról, mikor akarják végrehajtani az orosz diplomaták “kivégzését”. A négy férfi az orosz nagykövetségen dolgozott, és egy személyautóból rabolták el őket június 3-án Bagdad nyugati részén. Az ötödik orosz diplomatát megölték a gépkocsi elleni támadás során.


Moszkva a tűszok életéért könyörög


Mihail Kaminyin, az orosz külügyminisztérium szóvivője felszólította szerdán az emberrablókat, hogy ne kövessenek el jóvátehetetlen hibát. Kijelentette: “az orosz nép soha, sehol sem viselt háborút az iszlám ellen, Oroszországban évszázadokon át békében és egyetértésben éltek az ortodox keresztények és a muzulmánok”. Ráadásul – emlékeztetett a szóvivő – az elrabolt orosz diplomaták egyike maga is muzulmán vallású.


Az emberrablóknak azt is figyelembe kellene venniük, hogy az iszlám világának legtekintélyesebb képviselői az elrabolt orosz állampolgárok mielőbbi szabadon bocsátását sürgetik – tette hozzá Kaminyin, aki utalt arra, hogy Moszkva mindig is ellenezte az Irak ellen indított amerikai háborút.


Két amerikaival már végeztek

A felkelők csoportja kedden bejelentette, hogy megölték azt a két amerikai katonát, akiket pénteken raboltak el egy iraki ellenőrzőpontról. A ma megjelent közleményben az emberrablók tudatják, hogy az orosz diplomatákra is ugyanez a sors vár, és kivégzésükkel példát akarnak statuálni, és megmutatni, hogy ez a sors vár mindazokra, akik ellenszegülnek a Mudzsáhidok Konzultatív Tanácsának.

Az iraki rendőrség és belügyminiszteri források bejelentették, hogy ismeretlen fegyveresek szerdán legkevesebb 80 iraki gyári munkást raboltak el, miközben Bagdadtól közvetlenül északra autóbuszokon éppen hazaszállították a munkásokat a gyárból. A legkevesebb öt személygépkocsin érkező több tucatnyi fegyveres Tadzsi helységben hatalmába kerítette a Nagy Győzelem nevű állami gyár munkásait szállító öt autóbuszt – tették hozzá.


Az elrabolt munkások nagy része valószínűleg síita muzulmán, a gyár viszont egy többségében szunniták lakta vidéken fekszik. A munkások a főleg síiták lakta Sula és Hurraja bagdadi negyedekben laknak, és az autóbuszok mindennap oda-vissza szállítják őket lakhelyük és a gyár között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik