Nagyvilág

Bush másodszor járt Irakban

Váratlan látogatást tett kedden Bagdadban George Bush amerikai elnök, hogy - saját szavai szerint - "ezzel is kimutassa az Egyesült Államok elkötelezettségét a szabad Irak iránt".

Az amerikai elnök találkozott az iraki főváros erődítményszerű kormányzati és diplomáciai negyedében, az úgynevezett zöld zónában Núri al-Máliki iraki miniszterelnökkel. Megvitatta vele az Irakban követendő biztonsági stratégiát, az ország gazdasági fejlesztésének és újjáépítésének stratégiáját. A szűk körű tanácskozáson Bush azt mondta Málikinek, hogy “véget kell vetni Irán iraki beavatkozásának” – közölték az iraki kormány névtelenül nyilatkozó illetékesei, akik részt vettek az amerikai elnök és az iraki kormányfő bagdadi megbeszélésén.

Mindenkivel találkozott

Előző nap még olyan hírek láttak napvilágot, hogy Bush a Camp David-i elnöki rezidenciáról videokonferencia keretében tárgyal kedden az iraki miniszterelnökkel. Máliki maga is csak néhány perccel korábban értesült az amerikai elnök érkezéséről; biztonsági okokból ugyanis mindössze néhány fehér házi tanácsadó és egy pár, titoktartásra megesketett amerikai újságíró tudott előzetesen a bagdadi útról.

Dan Bartlett fehér házi tanácsadó közölte az elnöki gép fedélzetén utazó újságírókkal, hogy hetek óta tervezték az elnök iraki látogatását, de vártak lebonyolításával, amíg teljesen kialakul Máliki kormánya, egyezség születik a nemzetbiztonságot érintő posztokról.

Az amerikai elnök később a teljes iraki kormánnyal találkozott az Egyesült Államok bagdadi nagykövetségén. Washington támogatását ígérte az új iraki kormánynak, és kijelentette, hogy mély benyomást tett rá, amit eddig Núri al-Máliki iraki miniszterelnök és az iraki egységkormány részéről tapasztalt. Bush a terrorizmus elleni háború központi frontjának nevezte Irakot, és hangsúlyozta: “nemcsak az iraki népnek, hanem az amerikai népnek és a világ minden szabadságszerető népének is érdeke”, hogy az iraki kormány sikerrel járjon a terrorizmus elleni harcában. Kifejezte meggyőződését, hogy nem is marad el a siker, ha az iraki kormány megkapja a megfelelő segítséget. – Irak jövője új vezetőinek a kezében van, de Washington mellettük áll, és segíti őket – jelentette ki.

Optimista beszédek

Máliki hangsúlyozta a találkozón: kormányának feltett szándéka, hogy az Egyesült Államok segítségével legyőzi hazájában a terrorizmust. Jó feltételt teremt ehhez, hogy az ország minden etnikai és felekezeti csoportja képviselteti magát kabinetjében. A találkozón videokonferencia keretében “részt vettek” Bush Camp Davidben tartózkodó munkatársai és tanácsadói is.
Bush látogatást tett később egy Bagdadban állomásozó amerikai alakulatnál. Azt mondta a katonáknak, hogy az amerikai erők és szövetségeseik “lerakták (Irakban) egy tartós béke alapjait”, és nagyban hozzájárultak az Egyesült Államok biztonságához.
Néhány órás bagdadi programját befejezve, az amerikai elnök elutazott Irakból.

Az iraki háború kitörése óta másodszor látogatott el Bush az arab országba. Először 2003 novemberében, az amerikai hálaadás ünnepén járt Irakban, két héttel Szaddám Huszein megbuktatott iraki diktátor elfogásának bejelentése előtt. Mostani látogatására hat nappal azután került sor, hogy amerikai légi csapásban megölték Abu Muszab az-Zarkávit, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet iraki csoportjának vezetőjét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik