Nagyvilág

Ingyenes egészségügy az afrikai szegényeknek

Egy brit jótékonysági szervezet nemzetközi donorokat keres, hogy speciális hosszú távú segítséget nyújthasson afrikai országoknak az ingyenes egészségügyi ellátás megteremtésében.

A Save the Children elnevezésű jótékonysági szervezet legújabb közleményében arról számol be, hogy naponta 800 gyermek hal meg Afrikában, mert nem engedhetik meg, hogy fizessenek az egészségügyi ellátásért. Ha lehetővé lehetne tenni ezen ellátásokhoz való nagyobb hozzáférést, akkor az hatalmas változásokhoz vezetne az afrikai országokban – írja a BBC. A dokumentum rámutat, hogy eddig igen csekély eredménnyel járt az egészségügyi díjak eltörlésére irányuló erőfeszítés.

Eredménytelen próbálkozás


A „Save the Children” szerint az egészségügyi hozzájárulással kapcsolatos nemzetközi közvélemény kezd megváltozni, és ez lehetőséget ad arra, hogy minél több afrikai ország kormányának nyújtsanak segítséget az ingyenes gyógyszer- és általános egészségügyi ellátás bevezetésében.

Az alapvető gyógyszerek, vakcinák ingyenessé tételére Afrikában bármely más fejlődő országénál nagyobb szükség van, mert a megelőzhető betegségben való gyermekhalálozás kiemelkedően magas– mutat rá a jelentés.

Ilyen a kanyaró, a tüdőgyulladás és a malária, melyek a Szaharán túli afrikai országokban a legtöbb halálos áldozatot követelik. Vannak országok, melyekben a legszegényebbeknek nem kell fizetniük, de ezek a mentességek sem hatékonyak – állítja a Save the Children.


Vannak pozitív lépések


Azok, akik az egészségügyi díjak mellett érvelnek, azt hangoztatják, hogy szükség van a költségek fedezésére, és azok az ellátások, melyeket ingyenessé akarnak tenni, túlterheltté válnának a sok beteg miatt. A jótékonysági szervezet szerint az afrikai országokban az egészségügyi ellátásra összegyűjtött pénz fele általában elmegy az adminisztrációs költségekre.

A brit kormány 2006 elején 27 millió dollárt biztosított Zambiának az elkövetkező öt évre, hogy segítsen a vidéki egészségügy ingyenessé tételében. Tavaly pedig az G8-ak ígéretet tettek arra, hogy eltörlik az egészségügyi ellátás díjait, bár eddig kevés előrehaladás történt az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik