Nagyvilág

ENSZ-döntés Iránról

Megállapodtak az ENSZ Biztonsági Tanácsának legfőbb hatalmai kedden az Iránnal szembeni fellépésről nukleáris programját illetően - közölte egy európai illetékes.

Az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország – a BT öt állandó tagja – valamint Németország külügyi igazgatói megegyeztek abban, hogy Iránt válaszút elé állítják: vegye figyelembe milyen előnyökkel járna, ha leállítaná urándúsító programját, és milyen szankciókkal kellene szembenéznie, ha továbbra is kitart a program mellett. A csomagtervet jövő hétfőn az EU-külügyminiszterek brüsszeli tanácskozásán terjesztik elő, és ha ott elfogadják, átnyújtják azt a teheráni kormánynak.

A külügyi igazgatók tanácskozására azután került sor, hogy külügyminisztereik hétfőn nem tudtak a kérdésben megegyezésre jutni.

A megállapodás értelmében az Iránnal való tárgyalásokon részt vevő három Európai Uniós tagállam, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország külügyi igazgatói a következő napokban összeállítják az iráni választás tárgyát képező előnyök, illetve szankciók programját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik