Nagyvilág

Áttörtek a gátak Romániában

Emberek százai menekültek el otthonukból hétfőre virradóra Románia délkeleti térségében, ahol a Duna megáradt vize áttörte a védőgátakat – közölték helyi illetékesek.

A Duna vízszintje az elmúlt héten ugyan már apadásnak indult, de a hatóságok figyelmeztettek arra, hogy a víz nyomása még mindig veszélyezteti a gátakat és a védekezésben résztvevőket.

A Duna deltavidékén lévő sík területről több falu lakosságát menekítették ki. A legveszélyeztetettebb települések: Plosca, Bistret, Carna és Macesu falvak. Az itt élőket elővigyázatosságból kellett eltávolítani, a legtöbben közülük hozzátartozóknál húzták meg magukat. Románia más, árvíz sújtotta területein a védőalakulatok a katonai sátortáborokba menekült mintegy 4 ezer emberre leselkedő járványok elterjedését igyekeznek megakadályozni.

A román hatóságok eddig 16 ezer kitelepítésről számoltak be, azóta, hogy Európa második legnagyobb folyója a múlt hónapban Közép- és Délkelet-Európában kilépett a medréből. Hatalmas földterületek és épületek kerültek víz alá.

A szomszédos Bulgáriában a polgári védelem megkezdte a 4 ezer lakosú Nikopolban a helyi kórházban, óvodában és városházában felgyülemlett víz kiszivattyúzását, valamint az elöntött területeken visszamaradt iszap eltávolítását és a térség fertőtlenítését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik