Nagyvilág

Összecsapások az athéni amerikai követségnél

Az amerikai külpolitikát megszemélyesítő Condoleezza Rice ellen tüntettek a görög fővárosban a tengerentúli külügyminiszter asszony athéni látogatása idején. A demonstrálók összecsaptak a rohamrendőrökkel.

Összecsaptak Athénban kedden a rohamrendőrök és az amerikai nagykövetséghez vonuló tüntetők, akik az amerikai külpolitikát megszemélyesítő Condoleezza Rice külügyminiszter látogatása ellen tiltakoznak. A rendőrök könnygázt vetettek be, a kordont áttörni akaró tüntetők kövekkel és gyújtópalackokkal válaszoltak. A hatóságok alaposan felkészültek: már korábban rendkívüli biztonsági intézkedéseket léptettek életbe, mivel baloldali és más háborúellenes szervezetek nagyszabású demonstrációkat helyeztek kilátásba.

Athén utcáin már hétfőn este is több száz ember tüntetett, plakátjaikon „nemkívánatos személynek” minősítve az amerikai diplomácia vezetőjét. Fellépésük és a bejelentett tüntetések a dél-balkáni országban uralkodó erős Amerika-ellenes hangulatot jelzik. Ennek volt betudható az is, hogy Colin Powell akkori amerikai külügyminiszter 2004 augusztusában kénytelen volt lemondani az olimpiai játékokra tervezett látogatását, miután Washington politikájának ellenzői nagyszabású tüntetéseket helyeztek kilátásba vizitje alkalmából.

Rice Görögország után Törökországba és Bulgáriába látogat, Szófiában részt vesz a NATO-külügyminiszterek tanácskozásán. Görögországban és Törökországban a tárgyalások napirendjére kerülhet a kettéosztott Ciprus békés egyesítési terve.


Iránról beszéltek

Irán fokozódó nemzetközi elszigetelődését és az ENSZ BT erőteljesebb fellépését jósolta athéni tárgyalásain kedden Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter. A nemzetközi közösség Irán korábbi viselkedéséből kiindulva nem fogja engedni, hogy “egy polgári célú nukleáris program leple alatt olyan műszaki ismeretekre tegyen szert, amelyek atomfegyver előállításához vezethetnek” – mondta sajtótájékoztatóján, amelyet Dora Bakojannisz görög külügyminiszterrel folytatott megbeszélése után tartott.

Rice szerint a Biztonsági Tanácsnak valamivel konkrétabb dologgal kell előállnia pénteki ülésén mint a múlt hónapban kiadott elnöki nyilatkozat, amely 30 napot adott Iránnak arra, hogy teljesítse a NAÜ előírása. „Az Egyesült Államok tudja, hogy Irán nem Irak… Az amerikai elnök nem mond le egyetlen cselekvési lehetőségről sem, de a diplomáciai megoldás mellett vagyunk… A napirenden az van, hogy fokozni kell a diplomáciai erőfeszítéseket” – mondta. Rice kijelentette, hogy ha akarja, Iránnak lehet polgári nukleáris programja, de Teherán korábbi viselkedéséből kiindulva a nemzetközi közösségnek objektív garanciára van szüksége, hogy ez a program nem változik katonaivá. Ez (a garancia) azt jelenti, hogy e technológiák nem kerülhetnek iráni területre – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik