Nagyvilág

Eredményes volt a szlovák orvossztrájk

Húsz százalékos béremelést kényszerítettek ki a szlovákiai orvosok a két hete tartó sztrájkjukkal, de a szakmai szakszervezetük szerint ez nem ok arra, hogy a péntektől felfüggesztendő sztrájkot a már korábban jelzett időpontban, május 2-án ne folytassák.

A szaktárca bejelentette: a nyolc egyetemi kórházban dolgozók bérét május elsejétől tíz, majd december elsejétől újabb tíz százalékkal felemelik. Rudolf Zajac egészségügyi miniszter ehhez különböző – minőség-és teljesítményközpontú – jutalmazások kifizetését is előrevetítette. A béremelések azonban nem érintik a megyeközpontú városok kórházainak személyzetét.

A húsz kórházat érintő orvossztrájk szervezői csak csütörtöki sajtótájékoztatójukon reagáltak a béralku eredményére. Marian Kollár, a legalább 25-30 százalékot követelő orvosszakszervezet elnöke elfogadhatatlannak nevezte az utóbbi öt év alatt elsőnek számító béremelést, mondván, hogy azt csak tüneti kezelésnek tekintik, ami ráadásul semmit sem javít “a lelketlen egészségügyi” reform nyomán előállt helyzeten, és nem állja útját a súlyos erkölcsi következményeket előrevetítő kórházprivatizációnak.

Kollár megerősítette: pénteken valóban felfüggesztik a sztrájkot, de a sztrájkészültséget fenntartják, és ha az elkövetkező két hét során a tárcát nem tudják jobb belátásra bírni, akkor május másodikától folytatják: a kórházak készültségi ügyeletek személyzete ettől kezdődően nem veszi fel a munkát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik