Nagyvilág

A románok negyede szerint hazánk a “főellenség”

A "baráti országok" listáját az Egyesült Államok vezeti, a külföldi politikusok közül Jacques Chirac a románok kedvence.

A romániai magyar sajtó által kedden ismertetett, március végén készült rendhagyó – és egy moldovai székhelyű intézet által készített – felmérés többek között arra kérdezett rá, milyennek látják a romániai polgárok a román kormány külpolitikáját, az ország nemzetközi megítélését, a külföldi politikusokat és a “testvérállamnak” számító Moldovai Köztársasághoz fűződő viszonyt.

Az adatokból kiderül: a románok 29 százaléka szerint Magyarország áll az élen az “ellenséges államok” képzelt rangsorában, megelőzve Oroszországot (26 százalék), Irakot (25) és Ukrajnát (22). A területi lebontás azt mutatja, hogy a dél-romániai lakosok (35 százalék) tartanak elsősorban Budapesttől.
A “baráti országok” listáján messze az Egyesült Államok vezet (26 százalék), második helyre szorítva a hagyományos barátot, Franciaországot (18). E rangsorban a Moldovai Köztársaság (8) csak harmadik, így nem meglepő, hogy Románia és Moldova egyesülését a megkérdezetteknek csupán kis hányada (5 százalék) sürgeti, a kilencvenes évek elején mért 80-90 százalékról mára már 51 százalékra csökkent az egyesüléspártiak aránya.

A franciákhoz fűződő hazai szimpátiát bizonyítja, hogy jelenleg Jacques Chirac államfő (69 százalék) a legnépszerűbb külföldi politikus Romániában, aki azonban csak két százalékkal előzi meg George W. Bush amerikai elnököt. Ezzel szemben negatívan vélekedik a megkérdezettek 39 százaléka Vlagyimir Putyin orosz elnökről és Viktor Juscsenko (29) ukrán államfőről.

A felmérés kitér az alanyok “nemzeti önértékelésére” is. Eszerint a románok a szorgalmukra (55 százalék), az intelligenciájukra (41), a műveltségükre (23) a legbüszkébbek, 85 százalékuk pedig büszke vagy nagyon büszke arra, hogy románnak született. A közvélemény-kutatás 1200 személy megkérdezésével készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik