Nagyvilág

Április 4-ére újabb sztrájkot hirdettek a francia szakszervezetek

Április negyedikére ismét általános sztrájkot és országos tüntetést hirdettek meg a pályakezdők munkába állásáról szóló törvény elleni tiltakozásul a francia szakszervezetek – vált ismertté szakszervezeti forrásokból szerdán.

Az országos tüntetésről szóló döntés 12 szakszervezet – munkavállalók, egyetemisták és gimnazisták érdekvédelmi szervezeteinek – párizsi ülésén született, hogy fokozzák a kormányra nehezedő nyomást a 26 évesnél fiatalabbak első munkaszerződését (CPE) szabályozó törvény visszavonása érdekében. Hasonló szakszervezetközi megállapodáson alapult az előző nap tartott országos tiltakozó megmozdulás és általános munkabeszüntetés is, amelyeken becslések szerint 1-3 millió ember vett részt.

Az utóbbi húsz évben ez volt az egyik legnagyobb tömeget vonzó demonstráció Franciaországban. Április 4-én, jövő kedden már ötödször tartanak az egész országra kiterjedő tiltakozó megmozdulást a CPE elleni tüntetések első napja, február 7. óta.

Dominique de Villepin miniszterelnök szerdán a nemzetgyűlésben ismét visszautasította a politikai válságot okozó törvény visszavonását, egyidejűleg párbeszédre szólította fel a szakszervezeteket. A szocialista ellenzék és az öt legnagyobb szakszervezet eközben arra kérte Jacques Chirac elnököt: vesse latba minden hivatali befolyását, hogy mielőbb megoldást találjanak a konfliktusra. Chirac környezetéből kiszivárgott, hogy „a napokban” készül kifejteni álláspontját az ügyben.

Az alkotmánytanács, amelyhez a baloldal fordult a CPE kérdésében, csütörtökön nyilvánít véleményt a törvény érvényességéről, pontosabban arról, hogy nem ellentétes-e a nemzetközi munkajogi szabályokkal.

A 26 évesnél fiatalabbak első munkaszerződésének (CPE) szabályozását az új esélyegyenlőségi törvénycsomag keretében szavazás nélkül, sürgősségi eljárással fogadta el a francia parlament. A CPE a munkaerőpiac rugalmassága érdekében három hónap helyett kétéves próbaidőt, valamint felmondási idő és indoklás nélküli azonnali elbocsátást tesz lehetővé a munkáltatóknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik