Nagyvilág

Irán 30 napot kapott az atomprogram felfüggesztésére

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 30 napot adott Iránnak arra, hogy felfüggessze urándúsítási tevékenységét. Egyelőre nem lehet tudni, milyen következményei lesznek, ha ezt nem teszi.

A nyilatkozatot a 15 tagállam egyetértésével konszenzusos alapon szerdán hozta meg a testület, amely egyben felkérte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ), hogy a megadott időpont letelte után tegyen ismét jelentést a BT-nek, hogy Teherán engedelmeskedett-e az egyelőre még nem kötelező jellegű felszólításnak.

A dokumentum elfogadása előtt heves vita zajlott a vétójoggal rendelkező öt állandó tagállam képviselői között. Végül is Nagy-Britannia, Franciaország és az Egyesült Államok több engedményt is tett Oroszországnak, illetve Kínának, amelyek a lehető legenyhébb hangvételű nyilatkozat mellett kardoskodtak. Kimaradt az a kitétel, amely előbb nyíltan, majd burkoltan arra figyelmeztetett, hogy az iráni atomprogram fenyegeti a békét és a nemzetközi biztonságot. A brit, a francia és az amerikai fél megelégedett azzal a megfogalmazással, hogy a BT-nyilatkozat “nyomatékos üzenet” Irán számára, és Teheránnak “meg kell hajolnia a NAÜ követelései előtt”.

Jean-Marc de La Sabliere, Franciaország ENSZ-nagykövete leszögezte: “ha Irán nem tesz eleget az újabb kérésnek, a BT felelősségének a tudatában jár el, a labda most Irán térfelén van.”
A BT mindenképpen meg akarta hozni közleményét csütörtök előtt, amikor Berlinben az öt állandó tagállam külügyminiszterei Németországot is bevonva a tárgyalásukba megvitatják az iráni atomügy kezelésével kapcsolatos kérdéseket. A világszervezet New Yorki-i székhelyén dolgozó diplomaták egyelőre még nem tudták megjósolni, hogy mi történik akkor, ha Irán az elkövetkező hónapban figyelmen kívül hagyja a BT nyilatkozatát, de szerintük a berlini tanácskozás egyik napirendi pontja éppen az lesz, hogy ebben az esetben a testület milyen újabb lépést tegyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik