Nagyvilág

Késik az ukrán koalíció

Hiába valószínűsíthető, hogy az oroszbarát Janukovics szerezte a legtöbb szavazatot az ukrán választáson, a narancsos erők koalíciós kormányzásra készülnek. Semmi sem dőlt el.

Késik a „narancsszínű koalíció” létrehozására vonatkozó szándéknyilatkozat aláírása Ukrajnában a vasárnapi parlamenti választások után.


Julija Timosenko volt kormányfő, akinek a pártszövetsége az ellenzéki Régiók Pártja után a második helyen áll a részeredmények alapján, hétfőre virradóra közölte, hogy a Julija Timosenko Tömbje (BJuT), a Viktor Juscsenko elnököt támogató Mi Ukrajnánk pártszövetség és az Ukrajnai Szocialista Párt hétfőn helyi idő szerint 11.00 órakor írja alá a koalíciós megállapodásra vonatkozó szándéknyilatkozatot. Andrij Sevcsenko, aki a BJuT listáján az 5. helyen indult a parlamenti mandátumért, közölte: a dokumentum aláírását néhány órával elhalasztották.

Janukovocs vezet

Roman Bezszmertnijtől, a Mi Ukrajnánk kampányfőnökétől származó értesülés szerint a Mi Ukrajnánk vezetősége tanácskozásra ült össze. A Timosenko vezette pártszövetség által végzett párhuzamos szavazatszámlálás szerint is az első helyen a Viktor Janukovics volt kormányfő vezette Régiók Pártja áll (28 százalék), a BJuT a szavazatok 24, a Mi Ukrajnánk pedig 15 százalékát kapta.

A BJuT számítása szerint a narancsszínű koalíció 255 képviselőre számíthat a 450 fős parlamentben. A szavazatok 17,58 százalékának feldolgozása után a Régiók Pártja, amely feljött az első helyre a korábban vezető Julija Timosenko Tömbje elé, a szavazatok 25,1, a BJuT 23,7, a Mi Ukrajnánk 17,3, a szocialista párt 7,9, a kommunisták 3,4 és leköszönő parlament elnöke, Volodimir Litvin vezette Nemzeti Tömörülés 2,9 százalékát kapta.

Szavazás országrész szerint

Területi felosztás szerint Ukrajna „hagyományosan” szavazott: az ország nyugati és középső részén a Timosenko vezette pártszövetség és a Mi Ukrajnánk, míg a déli és keleti részén az oroszbarát Janukovics vezette Régiók Pártja áll vezetésre. A szocialista párt vezetősége a tervek szerint kedd délelőtt vitatja meg a koalíciós tárgyalásokkal kapcsolatos álláspontját.

A párt eleve nem zárkózott el a „”narancsszínű koalícióban” való részvételtől, de feltételekhez kötötte csatlakozását. A nemzetközi megfigyelők hétfőn délután ismertetik a választáson tapasztaltakról kialakított állásfoglalásukat. Részleges eredmények szerint a szavazásra jogosultak 67,13 százaléka adta le voksát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik