Nagyvilág

Új atomreaktort épít Irán

Irán hat hónapon belül megkezdi egy újabb atomreaktor építését – jelentette be Parviz Fatah iráni energiaügyi miniszter.

Irán január 10-én újította fel urándúsítással kapcsolatos kutatásait, és nem hajlandó felhagyni velük, noha a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség felszólította erre. Az új atomreaktor építéséről szóló bejelentés, melyet hétfőn ismertettek az iráni lapok, csaknem egybeesik az iráni atomprogram ügyének biztonsági tanácsi vitájával. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a tervek szerint ezen a héten vizsgálja meg az iráni atomdossziét. Az iráni atomprogram hosszabb ideje a nyugati országok „célkeresztjében van”, mert azt gyanítják róla, hogy nukleáris fegyver előállítását is célozza. Teherán tagadja ezt. A megfelelő fokon dúsított urán egyaránt felhasználható atomfegyverek tölteteként és atomerőművek fűtőanyagaként.

Az energiaügyi miniszter bejelentésében voltaképpen csak az az újdonság, hogy megjelölte az építkezés kezdetének időszakát. Azt, hogy Irán két újabb atomreaktor építésére készül, s hogy ennek megkezdése a nem távoli jövőben várható, már február végén közölte Golamreza Agazadeh, az iráni atomenergetikai szervezet vezetője.

Némi késés

Az ország déli részén lévő Busehrben épül már évek óta Irán első atomreaktora. Az orosz építők legutóbb 2006 végére ígérték az ezer megawattos létesítmény üzembe helyezését. Az iráni atomenergetikai miniszter utalt arra mostani nyilatkozatában, hogy az orosz fél már többször is későbbre tolta az üzembe helyezés dátumát, de kifejezte reményét, hogy a legutóbbi ígéret már teljesülni fog.

A késedelem ellenére a két újabb reaktor építésében is számít Teherán az orosz cégekre. Agazadeh azt mondta nemrégiben, hogy az újabb reaktorok építésére meghirdetett pályázatok elbírálása során az iráni illetékesek „tekintettel lesznek az Oroszországhoz fűződő stratégiai kapcsolatokra”. A két újabb reaktor is Busehrben lesz.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió gazdasági szankciókat szorgalmaz Teherán ellen arra az esetre, ha Teherán nem szünteti be az urándúsítást. Teherán azonban – az iráni gazdasági és pénzügyminiszter szerint – nem tart ettől a fenyegetéstől. Davúd Danes-Dzsafari kijelentette hétfői teheráni sajtóértekezletén: valószínűtlennek tartja, hogy gazdasági szankciókat vezetnének be hazája ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik