Nagyvilág

Megvan a Hamasz kormányfőjelöltje

Iszmáil Haníjét jelölte a kormányfői posztra vasárnap a Hamász radikális palesztin mozgalom.

Az Abu Abed néven is ismert 43 éves Haníje hivatalos miniszterelnök-jelöltté válását vasárnap Gázában jelentette be a Hamász. A jelölt a radikális szervezet politikai bizottságának tagja, ő vezette a Hamász listáját a január 25-i palesztin parlamenti választásokon.


Korábban Ahmed Jaszin sejknek, a Hamász alapítójának és szellemi vezetőjének “jobbkezeként” tartották számon. Ismerői nyugodt emberként, pragmatikus politikusként és a palesztin egység híveként írják le Haníjét. A politikus nagyon népszerű a Hamász soraiban, és jó kapcsolatokat ápol más palesztin szervezetek vezetőivel.


A palesztinok közül sokan gondolják úgy, hogy Haníje képes szót érteni a rivális palesztin csoportokkal és végső soron Izraellel is. Mahmúd Abbász palesztin elnök azt tervezi, hogy felszólítja a Hamászt, ha kormányt akar alakítani, akkor mondjon le az erőszak alkalmazásáról és ismerje el Izraelt – közölték palesztin tisztségviselők.

Az ultimátum miatt erőpróba várható a szélsőséges szervezet és az elnök között, akinek pártja, az eddig kormányzó Fatah vesztett és így elesett a hatalomtól a választásokon. Abbász várhatóan a parlament alakuló ülésén mondandó beszédében ad ultimátumot a törvényhozás immár legerősebb pártjának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik