Nagyvilág

Karikatúrapályázat a holokausztról egy izraeli lapban

Antiszemita gúnyrajzok készítésére írt ki pályázatot egy izraeli karikatúrista válaszul arra az iráni felhívásra, amelyben a holokausztot nevetségessé tevő karikatúrákra buzdítják az embereket.

„Úgy gondolom, hogy egy erős nemzetnek tudnia kell nevetségessé tennie önmagát” – magyarázta Amitaj Szandarovics, a Jediót Ahronót című lap munkatársa. Az újság tucatjával kapott olyan olvasói leveleket, amelyek sürgették, hogy humorral szálljanak szembe a tiltakozók rohamával – írja a Jerusalem Post.

„Mi nem gyújtunk fel nagykövetségeket, nem égetünk el zászlókat, és nem gyilkolunk vagy fenyegetünk meg embereket. Karikatúrákat készítünk, hogy önmagunkon nevessünk” – mondta Szandarovics, akinek eddig közel száz karikatúrát küldtek az olvasók. Az akcióval megmutathatjuk a világnak, hogy mi készítjük a legjobb, leggúnyosabb, legélesebb holokauszt –karikatúrákat, melyeket valaha közöltek – mondta a 29 éves Tel -Avivban élő grafikusművész.

A holokausztot gúnyoló karikatúrapályázatot először Irán legjelentősebb újsága, a konzervatív Hamsahri hirdetett meg hétfőn, válaszul az európai sajtóban megjelent Mohamed –gúnyrajzokra. Az iráni lap egyik vezetője szerint a kezdeményezés méltó válasz azoknak az európai lapoknak, amelyek azt hangoztatják, hogy a prófétát ábrázoló karikatúrákat a véleménynyilvánítás szabadsága nevében közölték.

A teheráni lap közölte, hogy arannyal jutalmazzák a 12 legjobbnak ítélt rajzolót – épp annyit tehát, ahány Mohamed-karikatúrát tavaly szeptemberben közölt a dán konzervatív Jyllands-Posten. Az első holokauszt –karikatúrát egy brazil rajzoló küldte be az iráni újságnak – közölte a főszerkesztő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik