Nagyvilág

Fatah-győzelmet jósolnak

Az exit poll felmérések szerint meggyőző fölénnyel nyert a palesztin választásokon a mérsékeltebb Fatah a jóval radikálisabb Hamasz előtt. Ez az izraeli békefolyamat folytatását ígéri.

Tárgyalások a békéről

Mahmúd Abbász palesztin elnök a választásokra Rámalláhba érkezett izraeli újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy kész felújítani a béketárgyalásokat Izraellel abban az esetben is, ha a Hamász radikális palesztin szervezet bekerülne a palesztin kormányba.

A kormányzó Fatah a leadott szavazatok mintegy negyven, a radikális Hamász hozzávetőleg harminc százalékát szerezte meg szerdán a palesztin törvényhozási választásokon egy felmérés szerint, amely a szavazóhelyiségekből távozók megkérdezésén alapult.

Az exit poll-készítők óvatosak: jó előre figyelmeztettek felméréseik széles hibahatárára, és eredményeik nyilvánosságra hozatalával sem sietnek. Bizonytalanságukat a palesztin választási rendszer bonyolultságával magyarázzák.

A Fatah köreiben készített becslés szerint a kormányzópárt negyvenhat százalékos eredményt ért el, míg a Hamász harminc százalékost. A Fatah kampányfelelőse szerint pártja olyan arányban győzött, amely lehetővé teszi számára, hogy kormányt alakítson. A Hamász az összes eddig közölt adatot kétségbevonta.

Tovább lehetett voksolni

A Gázai övezetben és Ciszjordániában a tervezett időben, közép-európai idő szerint 18 órakor bezártak a szavazóhelyiségek, az Izrael által megszállt és annektált Kelet-Jeruzsálemben azonban két órával meghosszabbították a voksolást. A palesztin központi választási bizottság szóvivője szerint azért volt szükség a hosszabbításra, mert az izraeli hatóságok által alkalmazott korlátozások fennakadásokat okoztak a voksolás folyamatában.

Az már bizonyos, hogy a részvétel nagyarányú volt, de a végleges adat még nem ismert. Ismert viszont az az adat, amelyet alig fél órával a szavazóhelyiségek zárása előtt közöltek, és 73 százalékos részvételt jelzett.

Izrael nem tárgyal a Hamasszal

Izrael nem fogadhatja el, hogy a Hamász jelenlegi formájában tagja legyen a Palesztin Hatóságnak – jelentette ki Ehud Olmert ügyvezető izraeli kormányfő. Az izraeli miniszterelnöki hivatal közleménye szerint Olmert hozzátette, hogy “a Hamász terrorszervezet, amely Izrael elpusztítására szólít fel és le kell fegyverezni”. “Nem folytatok politikai párbeszédet egy olyan (palesztin) kormánnyal, amely nem tartja tiszteletben a legalapvetőbb vállalt kötelezettségeit és nem harcol a terrorizmus ellen. Készek vagyunk nagy mértékben segíteni a palesztinokat és Abu Mazent (Mahmúd Abbászt, a Palesztin Hatóság elnökét), de be kell tartaniuk vállalt kötelezettségeit” – szögezte le Olmert.

Békés körülmények között

Erőszakcselekményekről – egyetlen esettől eltekintve – nem érkeztek jelentések. Ez nyilván annak köszönhető, hogy a különféle palesztin fegyveres csoportok a szavazás napja előtt megállapodtak abban, hogy tartózkodnak minden olyan tevékenységtől, amely megzavarhatja a parlamenti választásokat.

Az egyetlen kisebb összetűzést a ciszjordániai Hebron közeléből, Siuk faluból jelezték, ahol a Fatah és a Hamász támogatói csaptak össze. Három személy megsérült.

Mintegy 900 külföldi megfigyelő, köztük az Európai Unió népes megfigyelői csoportja ügyelt a választások tisztaságára. Az új parlament 132 tagú lesz, 66 képviselő pártlistákon, a másik 66 egyéni választókerületekben szerez mandátumot.

A béke érdekében

A palesztinok 1996 után most választhatták meg másodszor törvényhozásuk, a Palesztin Törvényhozó Tanács tagjait. A választás talán legnagyobb kérdése, hogy az Izraellel folytatandó tárgyalások mellett elkötelezett eddigi kormánypárt, a Fatah alakíthat-e majd kormányt, s ha igen egyedül teheti-e, vagy kénytelen lesz befogadni a kormányzás berkeibe az Izrael megsemmisítését céljaként hirdető és célját fegyveres harccal, valamint terrorcselekményekkel elérni próbáló Hamászt.

A palesztin központi választási bizottság szóvivője bejelentette: a voksolás befejezése után azonnal megkezdik a szavazatszámlálást. Hivatalos eredmény csütörtökre vagy péntekre várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik