Nagyvilág

Megostromolták a betlehemi városházát

Szemtanúk szerint fegyveresek ostromolták meg Betlehemben a városházát, amely éppen szemben van a Születés templomával. Egy szélsőséges palesztin szervezet mintegy húsz aktivistája munkát követelt.

A Mahmúd Abbász palesztin elnök Fatah mozgalmához kötődő csoport tagjai szemtanúk szerint kizavarták az épületből az ott dolgozókat, és azt követelték, hogy a Palesztin Hatóság a csoport mintegy 320 tagjának adjon munkát és bért. Az álarcos fegyveresek egyike elmondta, azért időzítették a keddi napra akciójukat, mert a világ figyelme karácsony előtt Betlehemre irányul.

A palesztin rendőrség embereit a Jászol térre vezényelték, a helyi rendőrség parancsnoka felszólította a fegyvereseket, hogy hagyják el a városházát, különben erőszakhoz folyamodnak.

A mostani akció a Születés templománál 2002-ben történteket idézi, amikor az izraeli hadsereg és egy, a templomot elfoglaló palesztin csoport tagjai öt héten keresztül néztek farkasszemet egymással.

A betlehemi ostrommal egy időben a Gázai övezet déli részében fekvő Hán-Júnisz településen száz fegyveres szállta meg a Fatah helyi irodáját, munkahelyeket követelve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik