Nagyvilág

Kivégezték a Nobel-díjra jelölt írót

Kivégezték a négyszeres gyilkosságért halálra ítélt Stanley "Tookie" Williams egykori bandatagot, a börtönben megtért Nobel-díjra felterjesztett írót. Ügye országos vitát keltett a halálbüntetésről az Egyesült Államokban.

Az 1979-ben elkövetett négy gyilkosságért halálra ítélt, Nobel-békedíjra ötször, irodalmi Nobel-díjra négyszer jelölt Williamset december 13-án hajnalban méreginjekcióval végezték ki a kaliforniai San Quentinben.

Az 51 éves Williams a börtönben ifjúsági könyveket írt azzal a céllal, hogy elvegye a fiatalok kedvét a bandákba tömörüléstől, az erőszaktól, és a bűnözéstől. A férfi egykor maga is egy ifjúsági banda tagja volt, gyilkosságait is akkor követte el – írja a BBC.

A kivégzés elhalasztására kérvényt nyújtottak be, melyet a kaliforniai legfelsőbb bíróság november 30-án, majd december 11-én is elutasított. Ekkor Arnold Schwarzenegger kormányzóhoz fordultak, aki szintén elutasította a kegyelmi kérvényt. Williams, aki az ítélet alapján rablás közben ölt meg négy embert, mindvégig ártatlannak vallotta magát.

A kivégzés hajnalán ezrek gyűltek össze a börtön közelében, és “Állítsátok le az állami gyilkosságot” feliratú transzparensekkel tiltakoztak az ítélet végrehajtása ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik