Nagyvilág

Fatva az afgán elnök meggyilkolására

Az afganisztáni tálib gerillák fatvát (kötelező érvényű vallási rendeletet) adtak ki, amelyben felszólítják a híveket, hogy gyilkolják meg "az amerikai és brit hitetleneket kiszolgáló" Hamid Karzai elnököt.

A tizenkét oldalas, pastu nyelven írt fatvát Afganisztán déli részén terjesztik. A vallási rendelet ismételten felszólít a hitetlenek és kiszolgálóik elleni szent háborúra. “Kötelességgé vált a dzsihád (szent háború) az amerikaiak és a britek rabszolgái, közöttük Hamid Karzai ellen, és megérdemlik, hogy megöljék őket” – áll a fatvában.

Az amerikai és az afgán ellenzéki erők 2001 végén döntötték meg a tálibok uralmát, miután azok nem voltak hajlandók kiadni Oszama bin Ladent, a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások kitervelőjét. A tálib harcosok azóta háborúskodnak a Washington támogatta Karzai-kormánnyal és az amerikai erőkkel. A harcok során több mint 1100 ember halt meg, közöttük közel 60 amerikai katona.

Egy öngyilkos merénylő vasárnap pokolgépet robbantott a dél-afganisztáni Kandahárban egy amerikai gépkocsioszlop közelében, a támadó meghalt, egy polgári személy súlyosan megsebesült – közölte a rendőrség. Amikor a konvoj a reggeli csúcsforgalom idején a városközponton, a kormányzói palota közelében elhaladt, a merénylő megközelítette az egyik amerikai gépkocsit és működésbe hozta a testére szerelt robbanószerkezetet. A helyi rendőrfőnök helyettese szerint a támadó nem látszott afgánnak.

Az amerikai katonák közül senki sem sérült meg – közölte Mohammed Hakim rendőrfőnök. Kandahár a tálibok fellegvárának számított, és az elmúlt időben számos támadást hajtottak végre a régióban az amerikaiak vezette csapatok ellen. A szintén dél-afganisztáni Hilmend tartományban kilenc rendőr halt meg egy pénteki tálib támadás során.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik