Nagyvilág

Csecsenföld választ

A vasárnapi választásokra 600 ezer szavazót regisztráltak, akik a parlament 58 képviselői helyére 342 jelölt közül választhatnak.

Parlamenti választások kezdődtek vasárnap reggel az Oroszországhoz tartozó Csecsenföldön. Mióta Moszkva 1999-ben ismét csapatokat vezényelt a szakadár köztársaságba, most tartanak először választásokat a helyi parlament képviselői helyeiért.

A választásra jogosult mintegy 600 ezer állampolgárból 34 ezer az orosz szövetségi hadsereg, illetve rendőrség tagja. A voksolás biztonságos lebonyolítását 24 ezer katona és rendőr felügyeli. Az előzetes felmérések szerint a választói joggal rendelkező helyiek legkevesebb 52 százaléka kíván szavazni. Az első részeredmények közzététele közép-európai idő szerint este 7 óra után várható.

Mint a Helsinki Szövetség és más nemzetközi emberi jogi csoportok eheti jelentésében is áll, „a voksolás imitálása nem stabilizálja a helyzetet, csak meghosszabbítja a válságot és a vérontást. A nemzetközi közösség jóvátehetelen hibát követ el, ha elhiszi, hogy javul a helyzet Csecsenföldön”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik