Nagyvilág

Főkonzulátust hozhat a magyar-román kormányülés

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint várhatóan megszületik a csíkszeredai főkonzulátusról szóló megállapodás a csütörtöki magyar-román együttes kormányülésen, amelynek előkészítése során több munkát végzett el a kétoldalú kapcsolatokban a két kormány, mint a megelőző öt-hat évben összesen.

“Természetesen azért megyünk, hogy megállapodjunk a nyitásról” – mondta a miniszterelnök, de hangsúlyozta: bármennyire is fontos kérdés a csíkszeredai magyar főkonzulátusról születő megállapodás, nem szabad, hogy a kormányülés többi, úgyszintén jelentős gyakorlati kérdéséről elterelje a figyelmet.

Gyurcsány Ferenc hozzátette: a háromórásra tervezett kormányülés napirendjén 11 pont szerepel. Mindegyikben vagy konkrét döntés, vagy konkrét feladatok meghatározása várható. “Nem ünnepségre készülünk, ahol van két ünnepi szónoklat és mindenki megy haza” – mondta.

A kormányülést – amely egyszerre lesz a magyar és a román kormány együttes ülése, illetve a két kormány egy időben és egy helyszínen tartott ülése – két munkacsoport készítette elő több hónapos intenzív munkával Kiss Péter magyar kancelláriaminiszter, illetve Markó Béla román miniszterelnök-helyettes vezetésével. Az utolsó egyeztetés a múlt héten volt, amikor Markó Béla Budapesten tárgyalt Gyurcsány Ferenccel.

Napirenden szerepel egyebek között az államhatár rendjéről, az együttműködésről és a kölcsönös segítségnyújtásról szóló szerződés aláírása, számos környezetvédelmi probléma megvitatása. Jegyzőkönyvben rögzítik a sokat vitatott verespataki aranybánya tervével kapcsolatban készített környezetvédelmi hatásvizsgálatot. Szó lesz kulturális, oktatási, belügyi-közigazgatási, energetikai kérdésekről.

“Több munkát végzett el a két kormány együtt most a két ország kapcsolatában, mint az elmúlt öt-hat évben együttvéve” -jegyezte meg a miniszterelnök.

A magyar kormány első alkalommal tartja a határokon túl hivatalos ülését, Bukarestben, ami történelmi premier, de az együttes kormányülés gondolatát a II. világháború utáni német-francia kiegyezés gyakorlata ihlette. A miniszterelnök szerint a történelmi megegyezés és kiegyezés feltételeinek megteremtésén túl a két kormány épp az egyesülő Európa üzenetét váltja valóra: együttműködni olyan sok dologban, amennyiben csak lehet és olyan konkrétan, amilyen mértékben csak lehetséges.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik