Nagyvilág

Májusban lezárná az EB az Unió jövőjéről folyó vitát

Csütörtökön ismertette az Európai Bizottság azokat a javaslatait, amelyek révén szeretné előmozdítani és jövő nyárig lezárni a vitát az unió jövőjéről.

A testület egyúttal megerősítette, hogy tagjai és elnöke külön látogatásokat tesznek az alkotmányban szereplő kérdések áttekintésére a tagországok kormányainál és parlamentjeinél, illetve adott esetben a társadalmi vitába is bekapcsolódnak majd.

A demokrácia, vita, párbeszéd fantázianevet viselő bizottsági terv alapján a jövő év elején összegyűjtik a tagországokban lefolytatott társadalmi és politikai viták eredményeit, és azokat egy nagy konferencia keretében összegzik május 9-én, az EU ünnepén. Ezt követően júniusban a tagországok állam- és kormányfői várhatóan döntéseket hoznak arról, merre mozduljon az unió az alkotmány elutasítása utáni helyzetben.

Az alkotmányos szerződés teljes körűen összefoglalta volna az EU feladatait, illetékességi körét és működését, de miután Franciaországban és Hollandiában népszavazáson elutasították, a 25 ország kénytelen volt egy időre levenni a napirendjéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik