Nagyvilág

Több mint 2100 halott Dél-Ázsiában

A kezdeti becslések után beérkezett első számlált adatok szerint eddig több mint 2100 halálos áldozatról tudnak a pakisztáni és az indiai hatóságok a dél-ázsiai térséget megrázó szombati erős földrengés után.

Pervez Musarraf pakisztáni elnök szóvivője több ezerre becsülte a halottak számát a katasztrófa sújtotta pakisztáni térségek fölött végzett légi szemléje után.

Mintegy 860 ember lelte halálát Pakisztán Északnyugati Határtartományában – jelentette be helyi idő szerint késő este Malik Zafar Azam, a tartományi kormány egyik minisztere.
Kasmír indiai részén a halálos áldozatok száma megközelíti a háromszázat – mondta Dzsaipa Reddy indiai tájékoztatási miniszter.

Az országban, valamint India és Afganisztán egyes területein épületek omlottak össze a földrengés hatására. A pakisztáni fővárosban ledőlt a földmozgás hatására két emeletes ház. Fővárosi tisztségviselők közölték tudósítókkal, hogy összesen 75 lakás volt a két épületben.

A pakisztáni szeizmológiai intézet mérése szerint a néhány perces időkülönbséggel bekövetkezett két rengés közül a nagyobbik 7,6-os erősségű volt Richter-skálán. Epicentruma Iszlámábádtól mintegy száz kilométerre északra volt. Napközben többször utórengések voltak a térségben.

A pakisztáni magyar nagykövetséggel kapcsolatban álló magyarok közül senki nem sérült meg a reggeli földrengésben – nyilatkozta Polgár Viktor, a Külügyminisztérium szóvivője.

A Kossuth Rádiónak Juhász Attila első beosztott pakisztáni konzul így nyilatkozott az első rengések után: „Körülbelül egy percig tartó nagyon intenzív földrengés volt helyi idő szerint 8 óra 50 perckor. Sikerült azóta felvenni a kapcsolatot az összes Pakisztánban tartózkodó magyarral. 18 magyar állampolgár van Pakisztánban, akikről tudomásunk van. Ebből tíz fő a nagykövetség munkatársa és a hozzátartozók, nyolcan pedig vállalati kiküldöttek. Mindenkivel sikerült felvenni a kapcsolatot, bejelentkeztek, úgyhogy magyar sérültje nincs ennek a földrengésnek.

Ugyanakkor rendkívül sok, egymásnak ellentmondó információ fut. Magában a fővárosban is vannak károk, megrongálódott épületek. Összedőlt egy 19 emeletes apartmanház, de főleg vidékről, a falvakból érkeznek olyan jelentések, hogy akár több száz áldozatra, vagy még ennél is többre lehet számítani. Azóta is folyamatosak az utórengések. Arra figyelmeztetnek a szakemberek, hogy az elkövetkezendő két-három napban lehetnek elég erős, akár 6-os erősségű utórengések is, tehát nem valószínűsítik, hogy még egy ilyen nagy erejű földrengés lesz, bár az sem zárható ki.”

Az elemi csapás teljesen lerombolt egy falut Kasmír pakisztáni részén. A hadsereg helikoptereken orvosokat küldött az elemi csapás által sújtott térségekbe.
Déltájban erős utórezgések voltak a pakisztáni fővárosban, amelyek újabb pánikot váltottak ki a lakosság körében.






Ajánlott videó

Olvasói sztorik