Nagyvilág

Elbocsátották New Orleans hivatalnokainak felét

Háromezer városi alkalmazottat, a közalkalmazottak közel felét bocsátott el New Orleans önkormányzata egy hónap alatt a Katrina hurrikán pusztítása miatt - írja a BBC.

A természeti csapás következményeinek a felszámolása jelentős mértékben felemésztette a helyi hatóságok pénzalapjait – érvelt Ray Nagin polgármester. A városvezető köszönetet mondott az elbocsátottaknak szakértelmükért és áldozatos munkájukért, de mint fogalmazott: a költségvetésre zúdult terhek miatt egyszerűen nincs anyagi fedezet a fizetésekre, és így az egész állomány mintegy 40 százalékától voltak kénytelenek megválni.


Az elbocsátás nem érinti a tűzoltókat és a rendőröket – tájékoztatott a polgármester. A város az intézkedést megelőzően a helyi bankoktól, pénzintézetektől és az államtól is anyagi támogatást kért a városi alkalmazottak korábbi számának fenntartására, de a kapott pénz nem bizonyult elegendőnek.

A napokban több ezren tértek vissza otthonukba New Orleans azon területein, amelyeket a Katrina kevésbé sújtott. Ugyanakkor az ivóvíz még mindig csak a házak töredékében elérhető. Közben a hatóságok befejezték a házról házra történő kutatást, a legfrissebb adatok szerint a halálos áldozatok száma meghaladja az 1200-at, ez az emberveszteség azonban korántsem akkora, mint azt korábban a hatóság becsülték. A polgármester a hurrikán elvonulása után nem tartotta kizártnak, hogy csak New Orleansban 10 ezren halhattak meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik