Nagyvilág

Bush tanácsadója a Legfelsőbb Bíróságban

George W. Bush egy közeli tanácsadóját, Harriet Mierst nevezte ki, az egyik legkarizmatikusabb bíró, a távozó Sandra Day O'Connor helyére.

Ha a szenátus megszavazza a jelöltet, a Fehér Ház tanácsadója foglalhatja el azt a helyet, amely Sandra Day O’Connor júliusi lemondásával üresedett meg. Miers korábban sosem elnökölt egyetlen bírósági tárgyaláson sem. Miers mindenesetre megtiszteltetve érzi magát, mivel – mint mondta – a testület az Egyesült Államok közéletének egyik legbefolyásosabbika. A kilenctagú Legfelsőbb Bíróság az ország leginkább vitatott ügyeit hivatott megoldani, mint például a kegyes halál, az abortusz, az azonos neműek házassága, az emberi klónozás és a kampányfinanszírozás.

Ügymenet

Miers kinevezésével továbbra is biztosított a republikánus többség a prominens közösségben, érthető tehát a demokraták elégedetlensége. Szónokuk, Charles Schumer szerint problémát okozhat, hogy Miersnek nincs bírói tapasztalata, és így nem is ismert, hogy a Legfelsőbb Bíróság kulcsembere milyen jogi filozófiával és jogi háttérrel rendelkezik.

Bush szerint a texasi születésű Miers „egész életét a törvénynek és jognak szentelte”. A Szenátusban többségben lévő republikánusok vezetője, Bill Frist szerint pedig Miers „érti a bíróságok korlátozott szerepét, és interpretálja a törvényeket, nem meghozza azokat.

A hatvanéves Miers 2004 novembere óta Bush legbelsőbb jogi tanácsadója, korábban részt vett a 2000-es kampánystábban, előtte pedig 1994-ben segítette az ifjabbik Bush kormányzói kampányát. Előtte pedig a Texasi Lottóbizottságot vezette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik