Nagyvilág

A hét végén elkezdődhet a visszatelepülés New Orleansba

A hét végén visszatérhetnek a lakók azokba a körzetekbe, ahonnan teljesen kiszivattyúzták a vizet – ismertette Ray Nagin, a város polgármestere szerda este a visszatelepülés ütemtervét.

A polgármester az időjárási katasztrófa pusztításai nyomán meglehetősen kíméletlenül ostorozta a Bush-kormányt, illetve a központi hatóságokat a mentési munkálatok lassúságáért és szervezetlenségéért. A kiszivattyúzott, kiszáradt területekre a hét végén visszatérhetnek a lakók, ugyanakkor a polgármester legkorábban csak a jövő hét közepén engedélyezi a visszatérést azokba a negyedekbe, amelyek még mindig vízzel elárasztottak.

A városvezető egy korábbi terv szerint egyes körzetekbe már engedélyezte volna a visszatérést, a Katrinát követő Rita azonban – noha a pusztítás mértéke kisebb volt a vártnál – keresztülhúzta a számításokat. Közben New Orleans lakói a szó legszorosabb értelmében azért imádkoznak, hogy amilyen gyorsan csak lehet, hazatérhessenek elhagyott házaikba, illetve lakásaikba.

A Katrina könyörtelen pusztításai után mintegy 1 millió lakos volt kénytelen elhagyni elárasztott otthonát. A hatóságok szerint közöttük jócskán akadnak olyanok, akiknek a házuk teljesen romba dőlt, illetve amúgy sem kívánnak visszatérni. A polgármester egyúttal felszólította a hazatérőket, hogy még egy ideig forralják a vizet a fertőzés veszélye miatt.

A kiszáradt városnegyedekben a tervek szerint már csütörtökön vagy pénteken kinyitnak az üzletek, hogy fogadhassák a vásárlókat, azaz a hazatérőket. Miközben Ray Nagin polgármester az elmúlt napokban a város érdekeiért lobbizott, ugyanezt tette Louisiana állam érdekeiért annak kormányzója, Kathleen Blanco.

Blanco egyébként a kongresszussal áll harcban, mert miközben egyes honatyák őt vádolták a szükséges intézkedések hiányáért, a kormányzó visszautasította a vádakat és gazdasági segélyért folyamodott. Mindenekelőtt 32 milliárd dolláros gyorssegélyt kért a megrongálódott infrastruktúra helyreállítására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik