Nagyvilág

Merkelnek áll a zászló

Schröder visszafogottabban nyilatkozott kancellári ambícióiról, mely azt jelentheti, hogy az elhúzódó (nagy)koalíciós tárgyalások után Angela Merkel lesz Németország első embere.

Vasárnapi televíziós nyilatkozatában Gerhard Schröder először mutatatott kompromisszumkészséget mind a nagykoalíció, mind a kancellári tiszt betöltésének kérdésében. „Mindent megteszek azért, hogy megvalósulhasson” – nyilatkozta a nagykoalícióra utalva a szociáldemokrata politikus a közszolgálati televízió műsorában. Az SPD elnöke korábban magának követelte a kancellárságot, de a most már úgy fogalmazott az ezt firtató kérdésre adott válaszában: „A kormányfő kérdésére megoldást kell találnunk, de először csak akkor fogunk érdemben foglalkozni ezzel, ha a nagykoalíció biztossá válik.”. Német politológusok szerint ezt mindenképpen fordulóként kell értékelni, hiszen a volt kormányfő a választások után eltelt egy hétben eddig mindig magának követelte a kancellári posztot, míg most kitérő választ adott.

Erre utalva közölte hétfőn Jürgen Rüttgers, Észak-Rajna-Vesztfália kereszténydemokrata miniszterelnöke, hogy “a hét vége óta világos: megkezdődött Gerhard Schröder visszavonulása”, csak még néhány napot várni kell, amíg ezt a szociáldemokraták bejelentik.

Az uniópártok három feltétellel hajlandóak a nagykoalícióra. Először is mindenképpen Angela Merkelt akarják a kancellári pozícióban látni, másodsorban egyességre kell jutniuk a kormány alapvető programpontjaiban, harmadrészt mindkét félnek a megújulást kell támogatniuk.

Hogy a kancellár személye, illetve a koalíció összetétele még korántsem lefutott ügy, azt jelzi a szociáldemokraták igen heves válasza. Az SPD ultimátumként fogta fel a kereszténydemokratáknak azt a sürgetését, hogy előbb a személyi kérdésekről, illetve Angela Merkel konzervatív kancellárjelölt mellett döntsenek, s követelte az “ultimátum” visszavonását. Ludwig Stiegler, az SPD-frakció vezetőjének helyettese hétfőn leszögezte: a konzervatív pártok “annyi követelést terjeszthetnek elő, amennyit akarnak. Stabil kormányt fogunk alakítani Gerhard Schröder vezetésével. Stiegler “játszadozásnak” nevezte azokat az elképzeléseket, hogy a koalíciós megbízatás négy évére osszák fel a kancellárságot Schröder és Merkel között. Ebben a kérdésben a CDU/CSU és az SPD álláspontja egyezni látszik. A tartalmi megállapodást viszont viszont jelentősen akadályozza, hogy a két párt gyökeresen eltétrő külpolitikát képvisel, és hasonlóan eltérő elképzelésekkel kampányoltak a gazdaságpolitikai kérdésekben is.

Megfigyelők szerint a huzavona legalább a drezdai szavazásig eltart, melyet egy haláleset miatt két héttel az országos voksolás után, vasárnap rendeznek. Horst Köhler német államfő hétfői nyilatkozatában mindenesetre türelemre intette a német állampolgárokat a kormányalakítás kérdésében. A választók nem várhatják el a pártoktól, hogy egy ilyen bonyolult kérdést egy hét alatt megoldjanak – fogalmazott Köhler. Türelemre intett, ugyanakkor cselekvésre is felszólította a pártokat, hogy az emberek politikába vetett bizalma ne csökkenjen. Köhler egyébként optimista annak tekintetében, hogy a pártok felelősségük tudatában cselekszenek. „Kivárok, de ha eljön az idő, mindenképpen hallatom a hangom én is” – mondta az államfő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik