Nagyvilág

Hága ellenzi Belgrád EU-integrációját

Hága ellenzi, hogy az Európai Unió megkezdje az integrációs folyamatot Szerbia-Montenegróval, amíg az elmúlt évtized délszláv háborúinak főbűnősei még mindig szökésben vannak - mondta Carla Del Ponte, a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) főügyésze.

Az EU-nak rendkívüli nyomást kellene gyakorolnia Belgrádra a szökésben lévő vádlottak, a srebrenicai népirtásért felelőssé tett Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök és hadseregparancsnoka, Ratko Mladic elfogása érdekében – mondta.

Del Ponte emlékeztetett: személyesen rá is nyomás nehezedik az ENSZ Biztonsági Tanácsa részéről, hogy 2008-ig a törvényszék meghozza az elsőfokú ítéleteket, de ehhez még az idén a bíróság elé kell állítani a vádlottakat. A főügyész szerint Belgrádban megvan ehhez a politikai akarat, de a letartóztatásokat csak a katonasággal együttműködve lehet véghezvinni, Karadzic elfogásához pedig Banja Luka és Podgorica együttműködése is kell.

Belgrádban nagyon remélik, hogy a milosevici uralom megdöntésének ötödik évfordulóján – valószínűleg október 10-én – megkezdődnek a tárgyalások az unióval, ugyanakkor óvatosan beszélnek erről, miután Brüsszel a hágai jelentések nyomán elhalasztotta a csatlakozási tárgyalások megkezdését Zágrábbal, mert a horvát hatóságok nem bukkantak a háborús bűntényekkel vádolt Ante Gotovina tábornok nyomára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik