Nagyvilág

VW: 14 ezres leépítés Európában

A német autógyártó vezetője, Bernd Pischetsrieder bejelentette, hogy több ezer munkahelyet meg akarnak szüntetni 2008-ig – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Jelenleg 123 ezren – döntő részük Németországban – dolgoznak a Volkswagennek. A lap értesülései szerint ebből mintegy 14 ezer embernek kell új állást keresnie. A leépítések elsősorban a németországi telephelyeket érintik. Pischetsrieder szerint ezekben a gyárakban több ezer nélkülözhető munkást foglalkoztatnak.

Bernd Pischetsrieder, a konszern vezetője korábban annyit mondott, hogy tekintettel a világméretű versenynyomásra minden területen messzemenő költségcsökkentésre van szükségünk, beleértve a személyi költségek csökkentését is – írja az MTI.

Pischetsrieder szerint nem elbocsátásokkal akarják megoldani a létszámcsökkentést. A VW egyik szóvivője azt mondta, hogy „jelenleg nem tervezik” egész üzemek bezárását. A megoldást részmunkaidős foglalkoztatással képzelik el, a megüresedő munkahelyekre új embereket nem vennének fel, felajánlanák a korkedvezményes nyugdíjazást, illetve tetemes végkielégítést távozás esetén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik