Nagyvilág

Megállapodás a textilvitában

Az Európai Unió és Kína megegyezett a textilkereskedelmi vita rendezésében, a megállapodást azonban még nem írták alá. A megbeszéléseken rögzítették a jövőben az EU-ba bevihető kínai textíliák felső határát.

A megállapodás – amelynek részleteit a nap folyamán később ismertetik – lehetővé teszi az EU kikötőiben veszteglő mintegy 75 millió ruházati termék felszabadítását – írja az MTI.

A hírügynökségi beszámolók emlékeztetnek arra, hogy az EU nagy textilgyártói – Franciaország, Olaszország, Spanyolország – korábban amellett kardoskodtak, hogy az áruk felszabadításáért cserébe 2006-ban, és 2007-ben legyen kisebb a kínai beviteli kvóta.


Hasonló gondok Amerikában is


Az USA is textilháborúba keveredett Kínával, az uniós problémákhoz hasonló okokból.


A sikertelen augusztusi tárgyalások az Egyesült Államok esetében is új kvóták bevezetéséhez vezettek, amelyet Kína 2001-es Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) való csatlakozásában lefektetett kondíciók tettek lehetővé – írja a BBC.


Kereskedők vs. gyártók


Az uniós korlátozások júniusban kerültek bevezetésre, a nagy mennyiségű kínai import beáramlásának megfékezésére, miután a nemzetközileg elfogadott, tíz éves kvótarendszer érvényét vesztette.


A problémák azonban akkor kezdődtek, amikor ezt kihasználva kis- és nagykereskedők hirtelen nagy mennyiségű készleteket kezdtek rendelni Kínából, szinte azonnal felhasználva ezzel a megszabott kvótát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik