Nagyvilág

Bush megkerülte a szenátust: Bolton az ENSZ-nagykövet

A szenátus megkerülésével kinevezte országa ENSZ-nagykövetévé az amerikai elnök a neokonzervatav nézeteiről híres John Boltont.

Minderre azután került sor, hogy a demokrata szenátorok korábban már több ízben megakadályozták a keményvonalas konzervatívnak tartott politikus jelölésének megerősítését. Az elnök kihasználta azt a lehetőséget, hogy most, az augusztusi egy hónapos nyári törvényhozási szünet idején szenátusi jóváhagyás nélkül nevezhette ki Boltont a posztra.

A demokratáknak többek közt azt vetik Bolton szemére, hogy a fegyverkezésért és nemzetbiztonságért felelős helyettes államtitkárként az alapján döntött korábban egy-egy hírszerző ügynök elbocsátásáról, hogy az illető által készített jelentések tartalmával egyetértett-e vagy sem.

Bolton bírálói azt hangoztatják, hogy ez az úgynevezett “nyári szüneti” kinevezés aláássa majd az új ENSZ-nagykövet hitelképességét a világszervezetben, és ennek az amerikai diplomáciai fogja kárát látni. Bush elnök azonban kijelentette, hogy John Bolton teljes bizalmának támogatásával megy New York-ba.

A BBC beszámolója szerint Kofi Annan úgy nyilatkozott, hogy kész együtt dolgozni Boltonnal, de azt is jelezte, hogy az USA-nak és az ENSZ-nek helyre kell állítani viszonyát. Úgy gondolom, erősítenünk kell egymás megértését … az utóbbi időben ez egy kicsit károsult, és ezt helyre kell tennünk” – mondta Kofi Annan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik