Nagyvilág

Hőhullám csapott le Olaszországra

A hétvégén még az északi Aosta tartományban is 30 fokot mértek árnyékban. A nagyvárásokban egyre többen hívják a mentőket, főként idősek kérnek segítséget rosszullét miatt.

A hőség nem kíméli a római utcákon sétáló fiatalokat és turistákat sem, s az olasz közterület-felügyelők egyre több bírságot szabnak ki azokra, akik félmeztelenre vetkőzve napoznak vagy sétálnak, esetleg megmártóznak a történelmi szökőkutak vizében. Sokan a parkokban, vagy a vasárnap is nyitva tartó nagyáruházak légkondicionált helyiségeiben keresnek menedéket.

Umbriában például 37-38 fokot mértek, de délen is szokatlanul nagy a meleg, Bariban a magas páratartalom miatt 38-40 fokos a hőségérzet. A magas hegyek között fekvő északi Aosta-völgyben, még 1400 méteres tengerszint feletti magasságban is nehezen viselhető hőség uralkodott, már délelőtt 30 fok volt árnyékban, sokan rosszul lettek a pápai úrangyala imádságra, illetve az angelust felvezető misére érkező zarándokok és turisták közül.

A városokból csaknem hétmillió olasz indult útnak víkendezni és hűsölni a tengerpartra, illetve kezdte meg szabadságát, így csak lassan lehetett haladni a zsúfolt autópályákon, ahol a rendőrség fokozott készültséggel, napi 1600 járőrrel, csaknem ezer traffipaxszal és alkoholszondával igyekszik megpróbálni tartani a rendet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik